ЕС продължава да настоява да получи поръчаните ваксини от AstraZeneca

ЕС продължава да настоява да получи поръчаните ваксини от AstraZeneca

Европейският съюз продължава да настоява за изпълнение на договора с AstraZeneca за доставка на ваксини против ковид, съобщи днес говорител на Европейската комисия.

По неговите думи, въпреки че ЕС разполага с достатъчно дози за имунизирането на 70 на сто от пълнолетните европейци, поръчката от AstraZeneca е важна за осигуряване на ваксини за по-бедните страни по света. Той отбеляза, че досега въпросният производител е доставил около 100 милиона дози, а поръчката от ЕС е за 300 милиона дози.

Говорителят уточни, че делото срещу производителя продължава. През юни съд в Брюксел постанови AstraZeneca да достави до 26 юли на ЕС 15 милиона дози, до 23 август - 20 милиона дози и още 15 милиона - до посочената крайна дата в договора. При неспазване на тези срокове дружеството ще трябва да плати неустойка от 10 евро на недоставена доза. Изпълнението на съдебното разпореждане се очаква да бъде оценено от съда наесен.

По думите на говорителя ЕК има предвид възможността да се наложи поставянето на подсилваща доза за вече ваксинираните. Той уточни, че комисията е сключила по тази причина допълнителни договори с Pfizer за доставка на още 1,8 милиарда дози, както и с Moderna - за още 150 милиона дози.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?