ЕС: Руски и китайски специални служби разпространяват дезинформация за пандемията

ЕС: Руски и китайски специални служби разпространяват дезинформация за пандемията

Специалните служби на Русия и Китай участват в създаването и разпространението на дезинформация, свързана с пандемията. Това се посочва в доклад на ЕС, който ще бъде представен утре, съобщиха в сряда запознати със съдържанието източници, цитирани от БТА.

Те отбелязаха, че много често съобщенията са на езика на източника, но посланията проникват в ЕС и са засечени в България, Гърция, Литва, Италия и други страни. По техните думи целта на тези действия - умишлени, целенасочени и съгласувани - е да бъде отвлечен разговорът в обществото и да бъде изкривена информационната среда по въпроси като сигурността на ваксините и произхода на болестта.

Източниците дадоха примери със съучастие на руски дипломати и близки до властите в Москва и Пекин медии, които разпространяват лъжи, например твърдението, че Европейската агенция по лекарствата умишлено бави оценката на руската ваксина "Спутник". По техните думи прицелените съобщения с дезинформация поставят въпросите широко, за да предложат подмяна на либералната демокрация с авторитаризъм.

Докладът сочи, че целта на дезинформацията е да подсили съществуващите спорове в обществото и да наложи теми, чието обсъждане не възниква по естествен път. Друга цел е да бъде обезсърчен общественият разговор по отделни въпроси, включително за качествената журналистика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа