ЕС се отказа от общоевропейски данък върху Гугъл и Фейсбук

ЕС се отказа от общоевропейски данък върху Гугъл и Фейсбук

Правителствата от ЕС се отказаха днес от план за въвеждане на общоевропейски данък за големи интернет компании, тъй като някои държави се противопоставиха, съобщи днес румънското председателство на ЕС, цитирано от Ройтерс.

Решението вероятно ще бъде приветствано от компании като Гугъл (Google) и Фейсбук (Facebook), които щяха да бъдат обхванати от предложения данък от 3 процента. Те обаче се сблъскват с подобни данъци, въведени на национално равнище от страни от ЕС като Франция, Италия, Великобритания и Испания.

На заседание на финансовите министри на ЕС румънският ресорен министър Еуджен Теодорович каза, че няма съгласие за данъка въпреки продължилите с месеци преговори, понеже скандинавските държави и Ирландия продължават да се противопоставят на реформата.

Той отбеляза, че министрите се ще съсредоточат върху постигането на обща позиция за реформа на данъчното облагане на дигиталните гиганти на световно равнище до 2020 година.

Междувременно, Вашингтон заплаши с ответни мерки заради въведения данък за интернет гигантите в отделните държави.

Франция представи миналата сряда проект за данък от 3 процента върху оборота на Гугъл (Google), Епъл (Apple) и други международни интернет гиганти, без да се отказва от надеждата да се постигне решение на международно равнище в рамките на ОИСР. Данъкът с ретроактивно действие от 1 януари 2019 година засяга трийсетина дружества.

Американското правителство обмисля как да отговори на плановете на страни като Франция и Великобритания, които възнамеряват да въведат данък за интернет гигантите, съобщи представител на министерството на финансите, цитиран от Ройтерс.

Чип Хартър, който отговаря за международните данъци във финансовото ведомство, заяви, че тези данъци "са зле замислени и че е за предпочитане да се започне глобална данъчна реформа в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)".

 "САЩ се противопоставят на всяко предложение за данък върху дигиталните услуги, независимо дали е във Франция или във Великобритания, изтъкна Чип Хартър пред журналисти в Париж преди предвидените за тази седмица преговори в ОИСР. По думите му последните френски предложения са твърде дискриминационни спрямо американски компании.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес