Етичен кодекс за използване на социалните мрежи влиза в училищата от есента

Етичен кодекс за използване на социалните мрежи влиза в училищата от есента

От 1 август тази година във всички училища в страната ще бъде въведен етичен кодекс за използване на социалните мрежи от ученици. Наказанията предвиждат и изключване от училище, съобщи бТВ.

В столичното 51 училище ”Елисавета Багряна” такъв кодекс има от 4 години. Документът се подписва от учители и ученици в началото на всяка учебна година. В него фигурират правила като ”няма да публикувам обидни снимки или снимки със сексуално съдържание”, както и ”няма да влизам в обидни и вредни сайтове в интернет”.

По думите на директора на училището Асен Александров създаването на кодекса е било именно заради подобни случаи на онлайн насилие. ”Имали сме нарушения точно със социалните мрежи, едно момче качи снимка на негова съученичка с много обиден подтекст”, поясни той.

Александров каза, че ръководството на училището не следяло своите ученици, а самите деца и техните родители подавали сигнали към директора и учителите.

Най-тежката предвидена санкция е преместване в друго училище, но Александров е категоричен, че обикновено тези случаи се разрешават само с разговор с дадения ученик, извършил нарушението и неговите родители.

Споделяне

Още от Общество