Евакуацията от Източно Алепо е подновена, ООН ще изпрати наблюдатели

Бунтовниците разрешиха изтеглянето на хората от шиитските села

Евакуацията от Източно Алепо бе възобновена и десетки автобуси изтеглиха стотици цивилни от последните райони, които все още са под контрола на бунтовниците. 
 
Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че в понеделник 10 автобуса са напуснали обсадените от бунтовници в сирийската провинция села Фуа и Кефрая.
 
Евакуирането на болните и ранените от тези села бе условие, поставено от шиитските милиции, сражаващи се на страната на сирийските сили, за подновяване на евакуацията на цивилното население и бунтовниците от източните квартали на Алепо.
 
Десетки автобуси с подлежащи на евакуиране лица от последния район на Алепо под контрола на бунтовниците са отпътували тази сутрин към други зони под контрола на бунтовниците в околностите на града, съобщи Ройтерс.
 
Представител на ООН заяви, че от бунтовническия сектор Алепо са заминали 50 автобуса и две линейки. 
 
Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права обаче броят на автобусите е 65 и в тях е имало около 3500 души.
 
Първоначално цивилните и бунтовниците се изтеглят в провинцията Идлиб, която почти изяло е под контрола на опозицията. Очаква се в граничните с Турция райони да бъдат направени бежански лагери, които да приемат бягащите от войната, която продължава повече от пет години и взе стотици хиляди жертви. 
 
В понеделник Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюцията за разполагане на наблюдатели на организацията в сирийския град Алепо. Резолюцията бе подкрепена дори от Русия, която е поддръжник на сирийския режим, отбелязва Франс прес.
 
Текстът бе предложен от Франция. Приемането му единодушно е първи знак за единство в Съвета за сигурност по сирийския въпрос след месеци на разногласия, посочва Франс прес.
 
В текста на резолюцията се казва, че всички страни в конфликта в Сирия трябва незабавно да осигурят на наблюдателите на ООН безопасен и безпрепятствен достъп до Алепо, за да вършат те работата си. Всички страни в конфликта трябва също така да създадат условия за доставката на хуманитарна помощ в пострадалите райони на Алепо, се казва в резолюцията, цитирана от Ройтерс. 
 
С тази "хуманитарна резолюция" Франция иска да избегне нова Сребреница, заяви постоянният представител на Франция в Съвета за сигурност Франсоа Делатр. Той визира босненския град, в който през 1995 г. беше извършено най-голямото клане в Европа след Втората световна война, предаде Франс прес.
 
Засега не е ясно дали сирийският режим ще разреши достъпа на наблюдателите на ООН до опустошения от войната град Алепо. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще информира в срок до пет дни Съвета за сигурност дали сирийските власти са разрешили достъпа.
 
Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари заяви, че последните терористи /както сирийските власти наричат бунтовниците/ ще бъдат евакуирани от Алепо и градът ще е "чист" още тази вечер. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?