Евелин Банев – Брендо остава постоянно в ареста

Евелин Банев – Брендо остава постоянно в ареста

Евелин Банев – Брендо остава за постоянно в ареста, след като в петък Софийският апелативен съд потвърди решението на градските магистрати и отхвърли молбата на задържания за освобождаване.

Миналата седмица издирваният Брендо изненадващо се предаде на властите. Няколко дни по-късно в София бе убита Йорданка Запрянова, основен свидетел по делото срещу него и майка на застреляния преди две години Константин Дишлиев.

Ликвидирането на Запрянова даде повод на прокуратурата да обяви, че заедно с МВР е достигнала “върховете” на българската организирана престъпност, макар че към момента няма нито една осъдителна присъда срещу знакова фигура от т. нар. подземен свят.   

Банев е обвинен в пране на пари и участие в организирана престъпна група. В съдебната зала защитата посочи, че делото е образувано по свидетелските показания на Владимир Дишлиев (баща на убития Константин Дишлиев),  който заявил, че Банев е превел 2 мил. евро във фирмата му през 2004 г. Владимир Дишлиев заявил, че всичките капитали, с които синът му са оперирал, били дадени от майка му.

Преди да бъде убита, майката на Константин Дишлиев заявила, че през фирмата на сина ѝ “Прайвът Файненшъл Юниън” са се прали пари от наркотрафик, контрабанда на цигари и проституция. По този повод защита иронично отбеляза, че липсвали само твърдения за трафик на деца и търговия с човешки органи.

Според адвокатската теза показанията на Йорданка Запрянова не били от съществено значение за делото и на тях по-скоро трябва да се гледа като на твърдения на разочарована, но в същото време заинтересована майка. Запрянова и снаха ѝ – Десислава Дишлиева, имали съдебни спорове за наследството на Константин.

По делото Десислава Дишлиева също е с повдигнати обвинения, но тя е на свобода срещу 10 000 лв.

Защитата отбеляза, че в съдебните поръчки, направени в чужбина, Владимир Дишлиев е посочен като участник в групата, но българската прокуратура го води като свидетел.

В мотивите си съдът посочи, че има достатъчно данни, че Банев е направил превод на 2 милиона евро, за които е знаел или предполагал, че са придобити незаконно.  Така магистратите отхвърлиха твърдението на защитата, че няма никакви доказателства за финансови операции от страна на Банев. 

Според адвокатите убийството на Йорданка Запрянова няма нищо общо с делото на Брендо,      тъй като причините за ликвидирането на жената не са установени, а повдигнатите обвинения към техния клиент са несериозни и лековати.

Веднага след убийството на Запрянова  от държавното обвинение обявиха, че основната версия за него са свидетелствата, които тя е щяла да даде срещу Банев. 

Този процес следвал поведенческата линията от последните години на репресивните органи – полиция и прокуратура, които заменят липсата на доказателства с хвърлянето на обвинения срещу някого в обществото, продължи защитата.

Магистратите счетоха, че няма опасност Банев да се укрие, но е налице възможност да извърши престъпление.

Евелин Банев отказа всякакви коментари, но в последната си дума пред съда попита защо прокуратурата не работи по жалбата на Мартин Влайков – Къдравия, в която той сочи, че Запрянова е поръчител на неуспешния атентат срещу него от февруари тази година. Влайков е съдружник във фирма “Сибилд БГ”. Справка в регистрите показва, че Влайков държи 49% във фирмата, а 51% са на “Вабо 2005” ЕООД, с адрес ул. “Московска” 43 в София.  

Едноличен собственик на “Вабо 2005” е едрият бизнесмен и считан за един от най-богатите хора в страната Васил Божков.

Освен на Евелин Банев и Десислава Дишлиева, обвинения са повдигнати и на  Симо Крайчев (брат на Евелин Банев) и на Моника Добринова (бивша съпруга на Банев и сестра на Десислава Дишлиева).

Бизнес сдружаването между лица с роднински отношения е предпоставка за организирана престъпност, което в световен мащаб е доказано от италианската мафия, отбеляза прокуратурата, преди да чуе решението на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?