ЕВН внесе в ДКЕВР заявление за промяна в ценообразуването на тока от 1 април

ЕВН внесе в ДКЕВР заявление за промяна в ценообразуването на тока от 1 април

Електроразпределителното дружество ЕВН България е внесло в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявление за утвърждаване на цени на електрическата енергия за тримесечен период от 1 април до 30 юни 2013 г., като се предлага решението на регулатора да не води до повишение на цените на тока за крайните клиенти. Това става ясно от съобщение на ЕВН, разпространено до медиите.

Вариантите, при които се увеличават цените за крайните клиенти, считаме за неприемливи, заявява Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на ЕВН България Електроснабдяване.

Заявлението за преразглеждане на цените следва правомощията на ДКЕВР според последните промени в Закона за енергетиката да прави ценови промени при необходимост по всяко време, посочват от ЕВН. Експертите на дружеството смятат, че с последното ценово решение от 5 март 2013 г., ДКЕВР не е отчела всички възможности, които законодателят е предоставил, като се е ограничила единствено до намаляване на размера на технологичните разходи на операторите на електроразпределителни мрежи.

От ЕВН отбелязват, че регулаторът не е взел под внимание натрупаните некомпенсирани средства на дружеството за задължително изкупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници и от комбинирано производство на топлофикациите, които са в размер на близо 125 млн. лева за периода от юли 2012 г. до февруари 2013 г. Средствата са натрупани предвид променения компенсаторен механизъм, по който става това изкупуване, посочват от ЕВН.

До 30 юни 2013 г. общият размер на задължението ще надхвърли 222 млн. лева, изчисляват от дружеството.

От ЕВН България Електроснабдяване заявяват, че не са против "зелената" енергия, а против действащия механизъм, по който се компенсира дружеството за натрупаните разходи от задължителното изкупуване на енергията от ВЕИ. В заявлението до ДКЕВР от ЕВН са посочили, че съществува необходимост от ревизия на резултатите за постигнатата цел от 16 процента енергия от ВЕИ в брутното национално потребление, предвид инсталираните мощности за производство на енергия от ВЕИ. Само на лицензионната територия на ЕВН те надвишават 600 мегавата, съобщават от дружеството.

Делът на екологичната енергия в общия енергиен микс за 2012 г. за ЕВН България Електроснабдяване е 8,25 на сто. През второто полугодие на 2012 г. има значително намаление на количествата изкупена електрическа енергия за регулирания пазар спрямо прогнозата на ДКЕВР от 28 юни 2012 г. заради намаленото потребление на електрическа енергия в страната. В същото време значително е нараснало производството и съответно закупеното количество електроенергия от ВЕИ, отбелязват от ЕВН.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?