Евродепутатите одобриха споразумението между ЕС и Канада

Лидерът на ПЕС "сгрешил" и също дал гласа си за СЕТА

Евродепутатите одобриха споразумението между ЕС и Канада

Европейският парламент одобри в сряда споразумението за свободна търговия между Европа и Канада, известно като СЕТА. Споразумението бе одобрено с 408 гласа "за", 254 "против" и 33 въздържали се.

Предстои СЕТА да бъде ратифицирана и от националните парламенти на страните-членки на Общността. Ако бъде одобрено, разпоредбите му ще се прилагат от април 2017 година.

Евродепутатите одобриха и сключването на споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. То допълва СЕТА и цели да засили двустранното сътрудничество между ЕС и Канада по широк спектър от нетърговски въпроси като външната политика и сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, устойчивото развитие, науката и културата. То беше прието с 506 гласа "за" срещу 142 "против", с 43 "въздържал се".

Споразуменията минаха с гласовете на Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформатори, либералите от ALDE и на част от европейските социалисти. Изненадващо лидерът на ПЕС Сергей Станишев също подкрепи споразумението, но по-късно уточни, че е допуснал техническа грешка и ще поиска тя да бъде коригирана.

Приемането на споразумението беше посрещнато с бурни аплодисменти. Те контрастира с протеста пред сградата на парламента по време на заседанието му. В него се включиха около 700 души, част от които блокираха и входа към сградата, преди да бъдат отстранени от полицията.

"Този документ ни позволява да извлечем икономически и геополитически изгоди, да задълбочим икономическите си взаимоотношения с Канада, да утвърдим нашата търговия и нашите ценности, да укрепим съвместното партньорство", каза еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия беше подписано на 30 октомври в Брюксел. То предвижда отпадане на 99% от митата между двете страни и предвижда специален режим на предварително действие, който позволява влизането му в сила преди ратифицирането му от всички 28 страни членки на съюза.

БСП на кръстоносен поход срещу СЕТА

Само няколко часа по-късно на специална пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска поименен списък на гласувалите за СЕТА.

Нинова каза, че не е срещу членството ни в ЕС, но решението да се подкрепи това споразумение е нелогично, защото не е съобразено с волята на народа.

Лидерът на БСП каза също, че ако БСП има достатъчно сили, в следващия парламент ще блокира ратификацията на това споразумение.

"СЕТА отваря широко вноса на ГМО храни у нас. Ще позволи и огромен внос на месо от Канада, което е и по-евтино. Освен това създава и паралелна съдебна система чрез трибунал, в който корпорациите може да съдят страната ни.

$Друго следствие от СЕТА е, че всички публични услуги ще бъдат подложени на либерализация, приватизация, концесии", обясниха от БСП.

Нинова каза, че страни като Германия са ограничили това за водния сектор, но правителството на Бойко Борисов не е поискало никакво ограничение.

Относно гласуването на Сергей Станишев, Нинова каза, че иска да види публичния списък на гласувалите и не допуска Станишев да е подкрепил споразумението.

Какво предвижда СЕТА?

Според европейските лидери споразумението е победа на световната търговска система, която е заплашвана от новия американски президент Доналд Тръмп, който неведнъж се е изказвал против аналогичното на СЕТА споразумение между САЩ и ЕС – ТПТИ.

От своя страна противници на сделката я определят като потенциална опасност за здравето, върховенството на закона и икономическото състояние на страните от съюза.

СЕТА ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги. Споразумението предвижда взаимно признаване на сертифицирането на много стоки. Канада отваря своите търгове за обществени поръчки на федерално и общинско ниво за европейските фирми. Това вече е направено в Европа. Европейските доставчици на услуги в бранша на морското корабоплаване, телекомуникациите и машиностроенето, околната среда и счетоводството ще получат достъп до канадския пазар.

По време на преговорите Канада се съгласи да защити над 140 географски означения от ЕС за храни и напитки, продавани на нейните пазари. В споразумението са включени и клаузи за устойчиво развитие с цел опазване на околната среда и социалните стандарти и гарантиране, че търговията и инвестициите повишават тези стандарти.

За да се намалят опасенията на гражданите, че СЕТА дава твърде много власт на мултинационалните компании и че правителствата няма да могат да вземат законодателни мерки за защита на здравето, безопасността и околната среда, ЕС и Канада приеха в преамбюла на споразумението, както и в съвместна декларация-приложение към него, че разпоредбите на СЕТА се прилагат без да се засяга правото на държавите да регулират въпросите, обект на споразумението, според своето вътрешно право.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?