Корнелия Нинова се закани да блокира споразумението между ЕС и Канада

ГЕРБ: Свидетели сме на политическо биполярно разстройство

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви война на търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА, и се закани да блокира ратификацията му в българския парламент. Тя заклейми като "национални предатели" българските евродепутати, които подкрепиха споразумението при гласуването му в сряда, и предупреди, че то ще донесе в България "ГМО, канадско месо и паралелна съдебна система".
 
В отговор от ГЕРБ припомниха, че споразумението ще доведе до отпадане на визите за Канада и определиха поредната гневна кампания на Нинова като "скеч - политическо биполярно разстройство". 
 
Освен това от партията на Бойко Борисов отказаха да приемат обяснението на лидера на ПЕС Сергей Станишев, че "погрешка" е подкрепил СЕТА, и коментираха, че вотът му е бил абсолютно съзнателен, какъвто е бил и на други европейски социалисти като шефа на парламентарната им група Джани Питела, например. 
 
Споразумението бе одобрено в ЕП с 408 гласа "за", 254 "против" и 33 въздържали се. То бе подкрепено от Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформатори, либералите от ALDE и част от европейските социалисти. Изненадващо лидерът на ПЕС Сергей Станишев също подкрепи споразумението, но по-късно уточни, че е допуснал техническа грешка и ще поиска тя да бъде коригирана. Останалите трима евродепутати от БСП – Георги Пирински, Момчил Неков и Петър Курумбашев – са изпълнили повелята на партията от първия път.
 
Предстои СЕТА да бъде ратифицирана и от националните парламенти на страните-членки на ЕС.
 
Корнелия Нинова: БСП ще блокира СЕТА 
 
"Искаме поименно списъка на българските предатели, подкрепили това споразумение. Те са национални предатели", настоя Корнелия Нинова на извънредна пресконференция.
 
Тя не уточни от кого очаква списъка и как точно ще "накаже" евродепутатите, гласували за СЕТА. 
 
"Питаме ги от чие име гласуваха "за". Там ги е изпратил народът на България да представляват България. Затова питаме - кой точно от този български народ ги упълномощи да гласуват така? Ние говорим не само от името на БСП, а и от името на Съюза "Произведено в България", където са 1500 български производители, КНСБ, "Подкрепа", десетки фондации, организации, сдружения на български производители", каза Корнелия Нинова.
 
"Казвам, отсега да се знае - ако БСП има достатъчно сили в следващия парламент като брой депутати, ще блокираме ратификацията на това споразумение!", закани се Нинова. 
 
Тя коментира още, че няма никакви съмнения в това, че лидерът на ПЕС Сергей Станише е сгрешил като е гласувал за СЕТА, както твърди самият той.
 
СЕТА на езика на Нинова: ГМО и канадско месо 
 
На извънредната пресконференция Нинова разясни на "нормален български език" за какво става дума в споразумението. 
 
"Първо. Това споразумение отваря широко вратите за внос на ГМО в България, което означава отрови за здравето, но и удар по българската икономика, тъй като тези стоки са по-евтини. В споразумението липсва текст, че базопасността на един продукт ще бъде тествана. Това е безконтролен внос на ГМО", каза Нинова.
 
Освен това тя се опасява от огромен внос на канадско месо: "Тежък удар по българските производители, тъй като то също е по-евтино!".  
 
Предвещаният от Нинова апокалипсис включва и това, че СЕТА ще регламентира и „паралелна съдебна система“.
 
"Трибунал, в който корпорации ще могат да съдят България, но не в националните съдилища, не в международно признатите такива, а в специален трибунал, където те ще съдят България затова, че очакваните от тях печалби в нашата държава, не са се случили", посочи Нинова.
 
Според нея споразумението осъжда и всички публични услуги - образование, здравеопазване, ВиК, телекомуникации, пътища "на либерализация, приватизация, концесии".
 
"Някои държави са поискали от този списък да бъдат извадени отделни сектори. Германия, например, е поискала да се извади водният сектор. Правителството на Бойко Борисов не е поискало нищо да бъде извадено. По-лошо. Има заложен т.нар. принцип на необратимост - ако веднъж едно нещо е дадено на концесия или е приватизирано, няма връщане назад", каза Нинова. 
 
Тя разясни и какво означавало така нареченото на "брюкселски" регулаторно сътрудничество:  
"Както ние искаме да задължим търговските вериги да продават българска продукция. Не можем да го направим, преди да питаме дали са съгласни и тогава да го внесем в българския парламент. Това е абсурд! Това е отказ от национален суверенитет!".
 
ГЕРБ: СЕТА доведе до падането на визите 
 
В отговор Георг Георгиев, който е председател на младежката организация на ГЕРБ, заяви, че България е извлякла възможно най-доброто от ратифицирането на СЕТА - отпадането на визите за Канада.
 
България прие да ратифицира споразумението, а Канада прие от 1 декември 2017 г. да няма визи за български граждани, посочи Георгиев. 
 
По думите му това е едно от най-големите външнополитически постижения, които държавата е реализирала през последните 25 години. 
 
Според него, ако БСП не отчита този позитив за страната ни, значи не осмисля какво е държавен интерес. 
 
Той определи някои от твърденията на БСП по отношение на споразумението като измамни. 
 
По думите му не е вярно, че би се наводнил българският и европейският пазар с ГМО продукти, тъй като СЕТА по никакъв начин не отменя директивите и споразуменията, действащи на ниво ЕС.
 
Той отбеляза, че СЕТА залага два много важни компонента - елиминиране на над 98 процента от таксите и тарифите за двустранната икономика и въвеждане на строга регламентация и защита на интелектуалната собственост. 
 
По думите му това са елементи в услуга на европейските пазари. 
 
Димитър Главчев коментира, че лидерът на БСП Корнелия Нинова прекалява с етикетите, твърдейки, че всички, които са гласували в подкрепа на споразумението, са национални предатели.
 
От партията показаха разпечатка от сайта на ЕП, която показва, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев, председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела и голяма част от групата са подкрепили споразумението. 
 
От ГЕРБ коментираха още, че не могат да допуснат, че опитен политик като Сергей Станишев може да направи такава техническа грешка при гласуването.
 
Какво всъщност предвижда СЕТА?
 
СЕТА ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги. Споразумението предвижда взаимно признаване на сертифицирането на много стоки. Канада отваря своите търгове за обществени поръчки на федерално и общинско ниво за европейските фирми. Това вече е направено в Европа. Европейските доставчици на услуги в бранша на морското корабоплаване, телекомуникациите и машиностроенето, околната среда и счетоводството ще получат достъп до канадския пазар.
 
По време на преговорите Канада се съгласи да защити над 140 географски означения от ЕС за храни и напитки, продавани на нейните пазари. В споразумението са включени и клаузи за устойчиво развитие с цел опазване на околната среда и социалните стандарти и гарантиране, че търговията и инвестициите повишават тези стандарти.
 
За да се намалят опасенията на гражданите, че СЕТА дава твърде много власт на мултинационалните компании и че правителствата няма да могат да вземат законодателни мерки за защита на здравето, безопасността и околната среда, ЕС и Канада приеха в преамбюла на споразумението, както и в съвместна декларация-приложение към него, че разпоредбите на СЕТА се прилагат без да се засяга правото на държавите да регулират въпросите, обект на споразумението, според своето вътрешно право.
 
В резултат на настояването от страна на Европейския парламент, механизмът за уреждане на спорове между инвеститорите и държавата бе заменен от съдебна система за инвестиции, която гарантира държавен контрол върху избора на арбитри и повиши прозрачността.
 
Евродепутатите одобриха и сключването на споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. То допълва СЕТА и цели да засили двустранното сътрудничество между ЕС и Канада по широк спектър от нетърговски въпроси като външната политика и сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, устойчивото развитие, науката и културата. То беше прието с 506 гласа "за" срещу 142 "против", с 43 "въздържал се".
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?