Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Еврокомисията е спряла плащанията за биоземеделие и фотоволтаици

Брюксел чака изпълнение на екшън план, за да завери плащания за 552 млн. евро по селската програма

5 коментара
Еврокомисията е спряла плащанията за биоземеделие и фотоволтаици

Европейската комисия е спряла плащанията по две мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради пропуски и съмнения за нередности. Едната е за изграждането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) по ПРСР 2007 – 2013 по мерки 311 и 312 на обща стойност 2 млн. евро. Другите спрени плащания са за биологично земеделие (мярка 11) по ПРСР 2014 – 2020 г. за 14 млн. лв.

Това стана ясно от изявление на говорителя на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио и разяснения на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев пред Mediapool.

Липсата на конкретна информация бе една от причините за разразилата се публична кавга между БСП и ГЕРБ дали има спрени плащания по ПРСР и колко пари губим.

Плащанията по Програмата за развитие на селските райони вървят и по всички останали мерки плащанията се възстановяват от страна на ЕК, увери министърът на земеделието Десислава Танева.

Според Грудев проблемът идва от интерпретацията на писмо от ЕК до българските власти от 29 април 2016 г. "БСП решиха да използват писмото за политически дивиденти", коментира Грудев.

Депутатът от "БСП лява България" Жельо Бойчев заяви, че има опасност за връщане на средства от българския бюджет по ПРСР, като размерът им предстои да се уточни. Преди ден лидерът на социалистите Корнелия Нинова далеч по-уверено обяви, че става дума за над 1 млрд. лева.

Борисов: БСП, не са управлявали такива фондове, винаги са им били спирани, не ги разбират тези работи

 

Въпросът с плащанията по Програмата за развитие на селските райони е бил обсъден на заседанието на Министерския съвет. От публикуваната стенограма става ясно, че дискусията започва по искане на финансовия министър Владислав Горанов. В нея се включват премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

Ето и пълния текст от стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Владислав Горанов.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Взимам повод да помоля господин Дончев да продължи с разясненията, свързани с поредната спекулация от страна на така наречената опозиция, свързана със сертифицирането на средства по Програмата за развитие на селските райони, тъй като аз ги отчетох вече като приход по бюджета. Не знам защо колегите от опозицията смятат, че тези суми не са възстановени. Понеже предната или по-предната седмица си говорихме за темата с ОЛАФ и видяхме вчера от ОЛАФ какви данни излязоха, всъщност, мисля, че и тук е редно, господин Дончев, да коментираме.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: По принцип е много трудно човек да живее в когнитивен дисонанс, тоест да има в главата си мисли, които взаимно се изключват.

Още

Въпросът е бил обсъден и на заседанието на правителството в сряда. "Не мога да разбера тая омраза, която те кара да градиш политика на базата на лъжата и да я тиражираш всеки ден", възмущава се премиерът Бойко Борисов.


За първи път спрени плащания при ГЕРБ

 

Това е първо спиране на плащания по еврофондовете в мандат на ГЕРБ. Досега еврофондове бяха спирани само при управлението на БСП и коалиция.

Именно този факт беше използван от Нинова да заяви тържествуващо, че рухна митът "на тях им ги спират, на нас ни ги пускат".

На практика стопирането засяга единствено мярка 11 – биологично земеделие за новия програмен период, защото ЕК няма да възстанови тези плащания, докато пропуските не бъдат отстранени.

 

Проблемът е в сертификацията на биологичните продукти. Забележката по този въпрос е била от страна на генерална дирекция "Здравеопазване", обясни Васил Грудев.

"Европейската комисия провежда редовни одити във всички страни членки, за да осигури правилното управление на европейските фондове. Плащанията по Програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа, така както са планирани.

 

Плащания по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2.3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период. Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап", се казва в изявлението на говорителя на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио.

 

Той посочва, че в момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура.

 

"Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура. Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии", се казва още в изявлението на Росарио.

ЕК не е заверила сертифициращия доклад за плащания за 552 млн. евро за 2015 г.

Европейската комисия не е заверила плащанията за 2015 г. по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., защото докладът на Сертифициращия орган не е приет. През миналата година са изплатени 552 млн. евро по ПРСР. Средствата обаче са възстановени, заяви министърът на земеделието Десислава Танева.

Сертифициращият орган проверява направените плащания по ПРСР от фонд "Земеделие" и трябва да установи дали всичко е наред или има и пропуски. Сертифициращият орган по ПРСР се избира от Министерството на земеделието и обикновено е голяма международна одиторска компания. ПРСР е единствената европрограма, чийто сертифициращ орган не е Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

 

За финансовата 2015 г. за Сертифициращ орган на плащанията по ПРСР за първи път беше избрана одиторската компания "Грант Тортън". Това стана с пряко договаряне, след две провалени обществени поръчки и риск да бъдат изпуснати всички срокове. "Делойт", която преди това заверяваше плащанията по ПРСР, обжалва решението във Върховния административен съд, но няма информация как е приключило делото.

От публикуваното писмо на ЕК до българските власти обаче става ясно, че има проблем с доклада на Сертифициращия орган и по тази причина са изискани допълнителни проверки и документи.

 

Забележките на ЕК са свързани основно с три мерки по ПРСР за миналия програмен период - за агроекология, Натура 2000 и общински проекти.

По отношение на плащанията за агроекология (мярка 214) и по Натура 2000 за земеделски земи (мярка 2013) г. е установено, че има разминаване. Посочено е, че "Гран Тортън" е била избрана в края на януари 2016 г. и на практика не е имала възможност да провери на място произведените биозеленчуци и плодове през 2015 г. В същото време от "Грант Тортън" са декларирали, че са направили проверка за плащанията по Натура 2000 за земеделски земи, които са по същото време, както и за биозеленчуците и плодовете. Така в ЕК възниква въпроса как са успели за едното да направят проверки на място, а за другото не. Този отговор трябва да се даде от одиторската компания, коментираха от Министерството на земеделието пред Mediapool.

Най-вероятно тази нередност е накарала ЕК да спре плащанията по мярката от новия програмен период (мярка 11), за което в сряда съобщиха официално от Брюксел.

 

Приет е екшън план за изчистване на допуснатата грешка, който в момента се изпълнява, каза Васил Грудев. Той очаква след неговото изпълнение плащанията да бъдат отново възстановени.

 

Брюксел е установил нередност в доклада на "Грант Тортън" и по отношение на общинската мярка 321. Одиторът е изчислил допуснатите грешки по тази мярка в размер на 49 494 евро, но според ЕК сумата е значително по-голяма и е за над 7 млн. евро.

ЕК е дал срок на българските власти за отстраняване на допуснатите грешки до октомври, за когато е насрочена нова среща в Брюксел.

Запознати с проблематиката коментираха пред Mediapool, че не си спомнят да е имало случай, при който ЕК да не завери плащания за изминала година. Най-вероятно докладът на Сертифициращия орган ще бъде заверен, но страната ни ще отнесе финансови санкции, заради допуснатите нарушения и грешки.

Десислава Танева каза, че грешката в направените разплащания е под 2% и в този случай санкции няма. Тя добави, че в най-лошия вариант, дори ако след всички допълнителни искания, ЕК не получи увереност за сметките, тя сама ще направи одит. Но дори и тогава никакви суми от тези милиарди, които се сертифицират, няма да бъдат изискуеми, защото те вече са възстановени от Еврокомисията, твърди Танева.

Ако бъдат наложени финансови корекции, те ще бъдат приспаднати от ЕК от бъдещите плащания.

България е в помирителни процедури за около 300 млн. евро

До момента ЕК е наложила финансови санкции за 26 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони за предишния програмен период (2007-2013 г.), видно от публикуван документ на сайта на Министерството на земеделието.

Отделно вървят шест помирителни процедури с искане от страна на ЕК за налагане на финансови санкции за около 300 млн. евро. По две от тях сумата е намалена и към момента възлиза на около 47 млн. евро. За две от процедурите обаче санкциите все още на са дори обявени.

Санкцията за проблемите с обществените поръчки по общинските проекти е намалена от 235 на 28.4 млн. евро, но все още няма окончателно решение.

Наказанието за двойното финансиране на фотоволтаиците е намалено от 28.2 млн. евро на 4.7 млн. евро, но все още се чака окончателното решение.

В съвсем начален етап е процедурата за финансовата корекция за къщите за гости и луксозни возила. Официално сума не е посочена. Неофициално се твърди, че ЕК е поискала около 100 млн. евро, но най-вероятно след помирителната процедура наказанието ще падне до 30 млн. евро.

Борисов: Не разбирам тая омраза

"Аз никога не съм пожелавал на когото и да било да се спират фондове, защото това са пари за хората, за държавата, за България. Това е просто безотговорно. Сигурно, ако на тях им дадат право в Брюксел, първи те ще спрат фондовете за България, само да е зле кабинетът в момента, без да мислят, че това удря държавата", коментира премиерът Борисов пред министрите, цитиран от стенограмата на правителственото заседание.

И казва, че за съжаление, всички коментари се чуват и в Европа.

"Хората не могат да ни разберат – искаме да ни спрат фондовете ли, искаме да ни спрат програмите ли, какво искаме, това ли ни е желанието? А всъщност тези пари не отиват нито в ГЕРБ, нито в БСП, нито в която и да е партия – те отиват в бизнеса, в общините, отиват при хората реално", продължава Борисов, който не намира за нужно да коментира проблемите, открити от ЕК.

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев отбеляза, че програмата за селските райони е приключила в края на 2015 г. "Как могат да ни я спрат като тя свърши? Най-любопитното е как могат да не ни възстановят пари, които вече са платени – да почнем оттам. Иначе кореспонденция с Европейската комисия има всякаква и да прави истерия някой на база едно писмо от ЕК означава, че изобщо не е в течение какво съдържа кореспонденцията с Комисията", коментира Дончев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. [email protected]
  #4

  "Как могат да ни я спрат като тя свърши? Най-любопитното е как могат да не ни възстановят пари, които вече са платени – да почнем оттам. Иначе кореспонденция с Европейската комисия има всякаква и да прави истерия някой на база едно писмо от ЕК означава, че изобщо не е в течение какво съдържа кореспонденцията с Комисията", коментира Дончев." ================================================ От последното написано в статията,казано от Дончев,се обезсмисля цялото заглавие!Отделно явно за фотоволтаиците и биоземеделие се говори за 18 милиона лв.,а не за 552 милиона евро. Въобще цялата статия си противоречи!

 2. Според мен трябват въжета и гилотини, а не екшън планове, за да се оправят нещата :D ! Не вярвам само с планове, пък било то и "екшън планове" нещо да се промени към по-добро! Писна ми да ме будалкат! И леви и десни! Все вървим във кръг. Или назад! не вервам на управляващи по принцип! а на БОрисов не вЕрвам и в опозиция. И в затвора да отиде, и от там нЕма да му вЕрвам!

 3. news
  #2
 4. [email protected]
  #1

  "България и ЕК спорят за плащания в размер на около 300 млн. евро по ПРСР 2007-2013 г., по които вървят т.нар. помирителни процедури, видно от публикуван документ на страницата на Министерството на земеделието и храните." =============================================== Къде са тези 300 и 500 милиона евро в страницата на Мин. на земеделието откъдето ги смятате?Аз смятам,смятам,и са около 60 милиона евро,и то,ако бъдат приети всичките санкции,които иска ЕК!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.