Еврокомисията призова България да реши проблема с КТБ

Според евродиректива плащането на гарантираните влогове трябва да стане до 20 дни след затварянето на банка

Еврокомисията призова България да реши проблема с КТБ

Европейската комисия оказва натиск върху България още в следващите дни да осигури достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). Това се казва в писмо на Джонатан Фаул, генерален секретар на дирекция "Единен европейски пазар" в ЕК, съобщи бТВ.

Писмото е изпратено до финансовия министър в оставка Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов, който е и шеф на валутния борд.

Причина за него са притесненията на ЕК относно неяснотите около достъпа до гарантираните депозити в КТБ да продължат месеци.

Според еврочиновниците, българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса. Те припомнят върховеноството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност, твърди бТВ.

Тази седмица БНБ отложи решаването на проблема със затворената КТБ за ноември, след като реши да бъде направен пълен одит на активите и пасивите на банката и да даде шанс за нейното оздравяване. Това отлага възможността на хората да получат блокираните си пари.

КТБ и "Креди Агрикол" бяха поставени под специален надзор на 20 юни. Първоначалният план на БНБ предвиждаше КТБ да бъде обявена в несъстоятелност като се отделят "добрите" от "лошите" активи и на 21 юли да бъде отворена "Креди Агрикол". Това трябваше да се случи при условие, че се приеме специално законадателство.  

След отказа на БСП и ГЕРБ да подкрепят този план, БНБ постави двете банки под специален надзор за срок от три месеца до 21 септември. Тази седмица обаче обяви доклад на квесторите за състоянието на КТБ към края на юни. От него стана ясно, че до края на май КТБ е била на печалба от 15 млн. лв., а през юни излиза на загуба от 65 млн. лв.заради провизиране на кредити.

От публикувания доклад на квесторите не става ясно дали собственикът на банката Цветан Василев е раздавал кредити на свои фирми, защото бяха публикувани само числата за големите експозиции на банката, но не и имена на фирми. Според квесторите има лоши практики при управлението на кредитния портфейл, който се влошава, след поставянето на банката под особен надзор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?