Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европа е на кръстопът в борбата с епидемията

Навсякъде се сблъскват по-мек и по-твърд подход към ограничителните мерки

4 коментара
Жена и дете се разхождат във вторник на плажа Ел Масноу северно от Барселона

Докато епидемията от новия коронавирус в по-голямата част от континента видимо затихва, много от европейските страни са изправени на кръстопът, на който трябва да направят труден избор. Най-общо, дори в страни, където изглеждаше, че съществува относителен консенсус за борбата срещу вируса, като Германия, се сблъскват две гледни точки.

Едната настоява за разхлабване на наложените ограничения и постепенно възстановяване на обществения живот и силно пострадалата икономика. Другата държи на повече предпазливост и предупреждава, че в случай на прибързано отпускане упидемията много бързо може отново да намере сила и така постигнатото дотук да бъде пропиляно.

Над 3 милиона са вече случаите на новия коронавирус в света, броят на жертвите надхвърли 200 хиляди. Европа е най-засегнатият континент с над милион и 400 хиляди заразени и близо 130 хиляди жертви. Броят на диагностицираните обаче е само част от реалния брой на заразените, тъй като в много страни се тестват само най-тежките случаи.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 1144 за едно денонощие и достигнаха 156 337, според публикувани днес данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох". Починали са още 163 пациенти, с което общият брой на жертвите достигна 5913.

Тълкуването на тези данни и произтичащите евентуално от него политически решения предизвиква в страната ясно очертало се противопоставяне.

Според едната гледна точка са налице първите признаци на влошаване на епидемията след току-що започналото плахо вдигане на карантината. По този повод канцлерът Ангела Меркел изрази опасения, че връщането към нормалния живот може би е прекалено бързо. Германия на 20 април започна постепенно да смекчава ограничителните мерки, по-специално с отварянето на някои магазини и средни училища.

Това гледище се подкрепя от публикувани снощи данни на института "Роберт Кох", според които нивото на заразяване или нивото на репродукция, внимателно следено от властите, отново достигна тавана от 1,0. Това означава, че всеки болен заразява още един човек. Досега германското правителство и вирусолозите винаги изтъкваха колко е важно нивото да бъде по-ниско. За първи път от средата на април нивото на заразяване достига 1,0. Впоследствие то бе спаднало до 0,7, след това постепенно отново се повиши.

Междувременно смъртността сред болните от Covid-19 нараства ден след ден. По последни данни на института "Кох" тя е 3,8 процента (от общия брой на доказано заразените). Тя остава по-ниска в сравнение със съседните страни, но ако тази тенденция на повишение се потвърди, това може да усложни усилията на властите за постепенно връщане към нормалния живот. Тенденцията потвърждава опасенията на Меркел, която пледира за твърда политика и неколкократно изрази тревога от тенденцията мнозина политици "да прескачат" етапите.

"Дори при ниво на заразяване 1,1 може да стигнем до лимита на нашата система за здравеопазване през юли. При ниво 1,3 това може да стане още през юни", предупреди Меркел.

Нейният подход има подкрепата на по-голямата част от общественото мнение, но и недоволството от ограничителните мерки се засилва. Възражения се чуват дори в партияна на канцлерката - ХДС. "Когато чуя, че всички други съображения трябва да отстъпят пред защитата на човешкия живот, намирам този абсолютизъм за неоправдан", заяви влиятелният председател на парламента Волфганг Шойбле.

Друга влиятелна фигура от ХДС, Армин Лашет, кандидат да наследи Ангела Меркел и министър-председател на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия от няколко дни влиза в словесен спор с канцлерката, искайки по-бързо премахване на ограниченията. "Разбира се, тук става дума за живот и смърт", заяви той, но трябва и "да се отчитат" вредите, които ограничителните мерки нанасят например на децата. Лашет отправи критики срещу прекалено песимистичните според него прогнози на вирусолозите, като подчерта, че в неговата провинция "40 на сто от леглата в интензивните отделения са празни".

Днес и германските търговски вериги се опитаха да убедят правителството да разреши от 4 май всички магазини да работят нормално, като разкритикува решението да бъдат отворени само по-малките магазинчета (с площ до 800 квадратни метра), определяйки мярката като несправедлива спрямо по-големите вериги.

Испания регистрира днес 301 починали от новия коронавирус, което е спад спрямо вчерашните 331 случая. Общият брой на починалите става 23 822 души, съобщи испанското здравно министерство. Броят на новите заразени е 1308 (повишение с 0,6% от общия брой от около 210 хиляди). Никога досега от началото на епидемията не е бил регистриран по-малък брой нито в абсолютно, нито в относително изражение.

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви днес план от четири етапа за връщане към нормалния живот в страната до края на юни. Отменянето на строгите мерки започне на 4 май и ще варира за различните области според фактори като темпото в появата на нови случаи, броя на свободните легла за интензивно лечение и доколко хората в регионите спазват правилата за дистанциране от околните.

Санчес каза, че пикът на разпространението в Испания е преминал и сега има спад. По думите му всеки етап от разхлабването на ограниченията ще трае не по-малко от седмица. Испанският премиер изрази надежда, че до края на юни положението може да се нормализира, но подчерта, че затова е необходимо епидемията бъде поставена под контрол в цялата страна.

Премиерът на Италия Джузепе Конте се защити днес от критиките срещу силно предпазливия си подход при отмяната на най-дълго останалите в сила мерки в Европа за социална изолация. "Ако можех да върна времето назад, пак бих постъпил изцяло по същия начин", заяви Конте. "Не мога да оставя да ми влияе общественото мнение, дори и аз самият да разбирам много добре тези настроения", добави той. В интервю за в "Стампа" Конте призна, че научната комисия, която го съветва, е строга, но допълни, че надделява съображението да не се допуска нова вълна на заразявания.

Италианското правителство обяви, че строгите мерки, въведени преди седем седмици за овладяване на епидемията, ще бъдат облекчени на 4 май, когато отново ще бъдат отворени парковете, заводите и строителните обекти. Магазините обаче остават затворени до 18 май, а ресторантите, баровете и фризьорските салони - до 1 юни. Учениците няма да се върнат на училище преди септември.

Този предпазлив подход срещна критики от страна на бизнеса и опозицията и бе подложен на съмнение дори от партии от крехката управляваща коалиция, които се притесняват от тежката икономическа и социална цена.

Никола Дзингарети, лидер на левоцентристката Демократическа партия, заяви, че може би е нужна по-голяма гъвкавост. Бившият премиер Матео Ренци, чиято малка партия "Италия вива" също е в коалицията, каза, че планът на правителството е "политическа, икономическа и конституционна грешка".

Смъртните случаи в Италия са се увеличили с 382 за 24 часа и по този начин общият брой на починалите от началото на епидемията в Италия на 21 февруари е 27 359, съобщи днес Гражданска защита. Предходното денонощие броят им беше 333. Дневният брой на новозаразените е 2091, което е повече в сравнение с регистрираните вчера 1739.

Общият брой на официално потвърдените случаи на заразяване, който включва както починалите, така и оздравелите, е 201 505. Броят на активните случаи е спаднал на 105 205 от 105 813 вчера. В интензивно отделение към днешния ден са били 1863 души в сравнение с 1956 предишния ден - тоест по този показател се запазва продължаващият от дълго време спад. Днес обявеният общ брой на оздравелите е 68 941, а вчера бе 66 624.

Премиерът на Франция Едуар Филип заяви днес в парламента, че карантината в страната е спасила 62 000 човешки живота за един месец. Запазването на действащите ограничения обаче ще означава риск от колапс за френската икономика, предупреди в същото време той.

Филип заяви, че карантината във Франция ще бъде вдигната на 11 май в зависимост от това дали новите случаи на зараза паднат под 3000 на ден. Ако индикаторите в тази насока са лоши, карантината няма да бъде вдигана на тази дата, уточни той.

Той спомена конкретни мерки за нормализиране на живота. Дистанционната работа ще трябва да се запази поне през следващите три седмици. Гимназиите ще подновят работа поетапно от 18 май, а началните училища и детските градини - от 11 май. Занятията ще може да бъдат възобновени само ако няма повече от 15 ученици в една класна стая по едно и също време. Учениците ще трябва да носят маски.

На 11 май ще отворят врати и магазините. Ресторантите и кафенетата обаче ще останат затворени. За тях решение ще се вземе в края на май. Плажовете ще останат затворени за хората поне до 1 юни. От 11 май ще могат да подновят работа малките музеи, но големите - не. Киносалоните няма да бъдат отворени на тази дата.

Маските ще бъдат задължителни в обществения транспорт. Магазинерите ще имат правото да искат от клиентите да носят маска в магазините. На работното място носенето на маска ще трябва да бъде въведено, когато социалната дистанция не може да бъде спазена. От 11 май ще се движи 70 процента от метрото в Париж. От същата дата няма да се изисква попълването на декларация с мотиви за пътуване, освен за пътуванията над 100 километра.

Футболното първенство няма да бъде подновено. Същото се отнася и за шампионатите по други професионални спортове. Събирането на над 10 души навън или в затворени помещения ще остане забранено и след края на карантината.

На 7 май Франция ще представи карта на департаментите, в които ще бъдат запазени стриктните рестрикции след карантината, обяви още Филип, цитиран от Ройтерс. А самото излизане от карантината на 11 май ще бъде последвано от фаза на наблюдение, която ще продължи до 2 юни.

Броят на починалите след зараза с новия коронавирус във Франция е нараснал за денонощие с 367 и е достигнал 23 660. За същия период заразените са се увеличили с 1520 и вече са 129 859. Пациентите с коронавирус във френските болници са намалели днес до 27 484 спрямо 28 055 вчера, а броят на хората в интензивно отделение се е понижил от 4608 вчера до 4387 днес. Тези два показателя са в тенденция на спад през последните две седмици.

Правителството на Великобритания съобщи за 586 починали. С това общият брой на смъртните случаи от коронавируса в британски болници достигна 21 678. При това в сметката не влизат починалите у дома или в старчески домове. Смята се, че техният брой е от порядъка на няколко хиляди. Регистрирани са били 3996 нови заразени. С това общият брой на потвърдените случаи в страната вече е 161 145.

Изправен пред икономическата и социална криза, провокирана от пандемията, премиерът Борис Джонсън е подложен на натиск да очертае стратегия за излизане от карантината, която бе въведена на 23 март и ще бъде удължена най-малко до 7 май. Според "Дейли телеграф" британското правителство планира да смекчи отчасти карантинните мерки, като носенето на маски остане силно препоръчително в магазините.

Очаква се през идните седмици магазините, продаващи "несъществени" стоки, да получат разрешение за възобновяване на работата си при спазване на мерките за социална дистанция. Британците освен това ще получат възможността да се срещнат отново с приятели и роднини, пише "Таймс". Училищата обаче няма да отворят преди юни, отбелязва изданието.

Австрия ще предприеме по-нататъшни стъпки за облекчаване на карантинните мерки в петък, като позволи прояви с участието на най-много 10 души и ще обяви пред обществеността, че вече не са необходими специални причини, за да се излиза от дома. Железариите, градинските центрове и по-малките магазини отвориха преди две седмици, а големите магазини и фризьорските салони ще отворят от 1 май.

Препоръките след 1 май са да се спазват правилата за социална дистанция от 1 метър, като се насърчава работата от вкъщи, заявиха здравният министър Рудолф Аншобер и вътрешният Карл Нехамер.

Планирани са последващи стъпки като отваряне на кафенетата, баровете и ресторантите на 15 май. Хотелите ще могат да отворят след 29 май и правителството се надява, че ще може да разреши отварянето на басейните от същата дата.

Чехия регистрира най-голямото понижение на новите случаи от повече от шест седмици в момент, когато облекчава карантинните мерки. Броят на новите случаи нарасна за изминалото денонощие с 41 до 7449. Починалите са 223. Дневното нарастване на новите случаи на заразата е под 100 от 22 април, а бизнесът оказва натиск на правителството да вдигне някои карантинни мерки, въведени от средата на март.

Правителството ускори поетапното отваряне на частния сектор, въпреки че някои здравни експерти предупредиха да не се предприемат прибързани действия. От вчера са отворени магазините до 2500 кв. м и фитнес залите. Правителството планира пълното отваряне на магазините и ресторантите до 25 май. Ограниченията за събиранията бяха облекчени, като се разрешава събирането на обществени места на групи до 10 души, вместо досегашните двама. На чехите отново е разрешено да пътуват в чужбина, но трябва да представят отрицатален тест за коронавирус или да преминат карантина, след като се върнат.

Секторът на производството на автомобили подновява работа. Заводът на "Шкода", собсвеност на "Фолксваген", поднови работа вчера след повече от петседмично прекъсване.

Броят на жертвите в Белгия достигна 7331, като за последното денонощие починалите са 134. В понеделник 123 души са били приети в болница, а 65 са били изписани. Установени са били още 647 заразени и до днес общият брой е 47 334 души. Носенето на маски става задължително в Белгия от 4 май в обществения транспорт и препоръчително на останалите места, където се струпват хора. Това е една от първите стъпки, с които страната преминава към постепенно облекчаване на ограниченията.

Люксембург ще тества за новия коронавирус всичките си 600 000 жители. Тестовете са на доброволна основа. Ще могат да се подложат на тестове и онези граждани на Люксембург, които живеят в съседните Германия, Франция и Белгия. Преди отварянето на училищата на тестове ще се подложат и 8500-те ученици и учители. Всеки ден ще се извършват по 20 000 теста. Така Люксембург ще стане първата страна в света, която ще получи цялостна представа за разпространението на вируса сред своите граждани.

В Люксембург сега жителите могат да напускат дома си само за да пазаруват или за да ходят на работа или на лекар. По официални данни в страната има 3729 регистрирани случаи на заразяване с коронавируса и 88 починали.

В телевизионно обръщение към нацията премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви график с хоризонт от два месеца, на основата на който ще бъдат постепенно облекчавани строгите ограничителни мерки. Мицотакис каза, че Гърция е готова да премине към втората фаза в борбата с коронавируса, а именно постепенното облекчаване на мерките в рамките на следващите два месеца.

От 4 май ще бъдат отменени ограниченията за придвижване на гражданите извън домовете им, т.е. те ще могат да излизат без да изпращат есемес или да имат писмено разрешение. За поне още две седмици обаче остават в сила ограниченията за пътуванията извън префектурата. Индивидуалните спортни занимания ще бъдат позволени на открито и в морето. Организираните плажове обаче засега остават затворени.

Пак на същия ден ще бъдат отворени определени категории търговски обекти, като книжарници, магазини за електроника, пунктове за технически прегледи, спортни магазини, фризьорски салони, но те ще работят с предварително записване. Останалата част от търговията на дребно ще започне работа на 11 май, освен големите търговски центрове, които ще отворят на 1 юни. От 4 май църквите ще бъдат отворени за индивидуално поклонение, а от 17 май вярващите ще могат да участват и в службата при спазването на строги правила.

В образованието часовете в последния гимназиален клас ще се възобновят на 11 май. Седмица по-късно в класните стаи ще се върнат и останалите класове от прогимназията и гимназията. Началните училища, детските градини и яслите ще останат затворени. Възможно е евентуално да бъдат отворени от 1 юни, само ако ходът на епидемията е низходящ.

От 1 юни ще бъдат отворени заведенията от сектора на общественото хранене. На същия ден ще отворят и целогодишните хотели. В рамките на юни и съобразно с развитието на ситуацията ще бъдат освободени постепенно и останалите икономически дейности. Смята се обаче малко вероятно през лятото да бъдат разрешени големи събирания като фестивали, концерти и спортни събития с публика.

Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза обяви, че извънредното положение, въведено в страната заради епидемията, ще бъде отменено на 3 май, но предупреди, че това не означава край на епидемията и допълни, че рестартирането на португалската икономика ще става поетапно и ще е бавен процес.

Към днешна дата броят на заразените с коронавируса в страната е 24 322 души, което е с 295 души повече в сравнение с вчера. Починалите за последното денонощие са 20, което прави общо 984 смъртни случая. Почти 1,4 хиляди души са оздравели.

Латвия ще вземе решения следващата седмица за постепенно разхлабване на свързаните с коронавируса ограничения, съобщи премиерът Артурс Кришянис Каринш. Кабинетът ще обсъди сценарии, предложени от щаба за управление на кризата. "Очакваме пътна карта за следващи стъпки. Конкретни решения трябва да бъдат взети следващата седмица, така че всички ще знаят какво ще стане след 12 май", каза Каринш. Досега в страната са потвърдени 818 инфекции с новия коронавирус и 13 души починаха.

От понеделник, 4 май, се очаква значително смекчаване или пълно отменяне на някои мерки срещу разпространението на коронавируса в Сърбия, въведени в рамките на извънредното положение, съобщава в. "Политика".

От 4 май ще започнат да работят кафенетата и ресторантите, при спазване на защитните мерки - маски в затворени помещения и дистанция на открито. От понеделник ще бъдат позволени и спортни тренировки на групи на открито, а от 8 май ще бъдат възстановени градският, междуградският и железопътният транспорт.

Планирано е и търговските центрове да започнат работа от 8 май, а детските градини и забавачките до 4 клас - от 11 май. Възстановяването на въздушния транспорт е планирано за 18 май.

Броят на новите заразени с новия коронавирус в Русия днес е 6411, което е рекорд за един ден, а общият брой на заразените стана 93 588 души. Така Русия изпревари и Иран и зае осмо място в света по брой заразени. Броят на смъртните случаи за последните 24 часа е 72, което също е рекорд за денонощие. Общият брой на починалите достигна 867 души. За последните 24 часа са оздравели 1110 души, като общият им брой вече е 8456 души.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. trezwomislesht
  #4
  Отговор на коментар #3

  Коя ежегодна грипна епидемия е взела 217600 жертви...досега? Ако имаш в предвид пандемията от свински грип през 2009-10г, когато умрелите бяха над 575хил., или Хонконгски грип - H3N2 (1968 - 1970) с около 1млн умрели - прав си. И когато не дай боже жертвите от Ковид-19 станат съизмерими - тогава ли субективно и обективно ще ти просветне. А дали има нещо което да просветне?

 2. Valpet
  #3

  Обективно, т.е. във вид на числа, COVID-19 се очертава като една обикновена епидемия, подобна на ежегодните грипни епидемии. Статистиките показват, че както по заразност, така и по смъртност, това заболяване не се отличава съществено от сезонния грип през миналите години.

  Субективно, обаче, COVID-19 се изживява от хората като изключително явление, тъй като беше едностранчиво огласявано от безотговорни медии и некадърни правителства. Журналисти и политици си позволиха да се заиграят с числата на

 3. Територия на Мики Маус
  #2

  цлата работа е лъжа. Нагла. Колкото по-нагла е една лъжа, толкова повече хора ще повярват в нея! Мерките целят легитимиране на лъжата!

 4. Коментарът е изтрит в 21:17 на 28 април 2020 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.