Европарламентът призова за санкции срещу разследваните от Навални лица

Европарламентът призова за санкции срещу разследваните от Навални лица

Депутатите в Европейския парламент предложиха като отговор на инцидента с Алексей Навални, когото в ЕС смятат за отровен, да бъдат замразени сметките на разследваните от блогъра лица. Това се казва в резолюция за отношенията с Русия, приета от Европарламента в петък.

В същата резолюция е записано, че Европарламентът призовава за независимо международно разследване на инцидента с Навални с участието на ЕС, ООН, Съвета на Европа и ОЗХО, както и въвеждане на сурови санкции срещу Русия и спиране на строителството на "Северен поток-2".

"Европейският парламент призовава за създаването на такъв санкционен механизъм, който да включва събиране на информация и замразяване на европейските активи на корумпирани лица в съответствие с резултатите от разследванията на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални", пише в документа.

В отделна резолюция Европейския парламент отказа да признае Александър Лукашенко за президент на Беларус след изтичането на мандата му и настоя за твърди, включително финансови, санкции срещу Минск, както и спрямо граждани на Руската федерация, поддържащи Лукашенко.

Санкциите визират лица, виновни за фалшифициране на изборите, насилие и репресии в Беларус, уточнява резолюцията.

В нея се настоява също националните спортни хокейни федерации на държавите от ЕС да призоват Международната хокейна федерация да отмени решението за провеждане на световното първенство по хокей на лед през 2021 г. в Беларус, заради "нарушенията на правата на човека".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?