Европейски държави продължават евакуацията на свои граждани от Афганистан

Сн. ЕПА/БГНЕС

ЕС съобщи, че 106 служители на европейски делегации и техните семейства безопасно са напуснали Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

От съюза допълват, че все още около 300 чакат да бъдат евакуирани.

Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността, заяви днес, че първият самолет със служители на ЕС се е приземил в Мадрид, откъдето те ще бъдат предислоцирани сред 27-те държави членки.

Испания е евакуирала 53 човека от Афганистан с първия си полет за извеждане на испански граждани и афганистански служители и семействата им от Кабул.

Военнотранспортният самолет се е приземил на летище в близост до Мадрид тази сутрин с петима испанци и 48 афганистанци на борда. В това число се включват и неупоменат брой деца.

Испания е подготвила още два самолета за продължаване на евакуацията на афганистански служители и семействата им.

Още два италиански самолета C130 са извели от Кабул близо 200 афганистански граждани и семействата им, които са работили с италианските военни. Според министерството на отбраната, пътниците от двата полета ще бъдат преместени на други самолети в Кувейт днес и от там ще продължат пътя си към Рим. След като те по-късно днес пристигнат в Рим, общият брой на евакуираните по въздуха ще достигне петстотин.

Холандски военен транспортен самолет с евакуирани от Кабул хора кацна в Амстердам. Според министерството на отбраната той се е приземил късно вечерта вчера на летище Схипхол. На борда са били 35 човека с нидерландско гражданство, както и граждани на Белгия, Германия и Великобритания.

Дания съобщи, че самолет с 84 човека на борда, които са били евакуирани от Афганистан, се е приземил в Копенхаген. Според датски медии, намиращите се на борда са местно наети служители и преводачи, които са работили за Дания.

Във Варшава днес сутринта кацна втори самолет с евакуирани от Афганистан. Първият подобен полет беше вчера вечерта.

Полша е изпратила 100 военни в Афганистан, които да помогнат в евакуацията на полски и афганистански граждани. Евакуираните първо са били транспортирани до Узбекистан с военнотранспортни самолети, а после са били качени на машини от гражданската авиация за полета до Полша.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?