Европейски лидери се ваксинираха публично с "Астра Зенека"

Британският премиер Борис Джонсън се ваксинира публично с препарата на "Астра Зенека"

Европейски лидери се ваксинираха публично с препарата на "Астра Зенека" с цел да възстановят общественото доверие във васината, след като преди това няколко европейски страни, сред които и България, спряха временно употребата ѝ.

Британският премиер Борис Джонсън получи първата си доза ваксина от "Астра Зенека" в Лондон. Той призова хората да последват примера му, като каза, че "нищо не е усетил", предаде Ройтерс.

Преди това френският премиер Жан Кастекс се имунизира срещу Covid-19 с Оксфордската ваксина в болница край Париж. Ваксинацията беше предавана на живо по телевизията.

Германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Марио Драги също казаха, че ще се ваксинират с ваксината на "Астра Зенека".

Петдесет и шест годишният Джонсън бе ваксиниран в същата болница, където миналата година лежа в интензивно отделение в тежко състояние, след като се бе заразил с коронавируса. Впоследствие той сподели, че се е чувствал толкова зле, че имало планове как да бъде съобщено за смъртта му.

"Буквално не усетих нищо. Беше много добре, много бързо", каза Джонсън след инжекцията в лондонската болница "Сейнт Томас" в петък.

"Когато всеки от вас бъде уведомен да отиде да се ваксинира, моля ви отидете и го направете. Това е най-доброто нещо за вас, най-доброто нещо за вашето семейство и всички останали", допълни британският премиер.

Борис Джонсън бе ваксиниран в деня, когато европейските държави подновиха използването на ваксината на "Астра Зенека", след като лекарственият регулатор на ЕС постанови, че ползите от тази ваксина надвишават всички рискове.

Германският премиер Ангела Меркел заяви на пресконференция, след срещата с премиерите на провинциите, че тя лично би се имунизирала с нея.

"Разбира се, че бих го направила, но искам да изчакам, докато ми дойде редът", каза Меркел, цитирана от ДПА.

Британските здравни власти обявиха днес, че за едно денонощие в Обединеното кралство са били поставени рекордните 660 276 дози. Рекордът за поставяне на първа или втора доза идва по време когато страната наближава момента, в който половината от възрастното население ще е получило поне една доза от ваксината. По официални данни 26 264 000 британски поданици са получили първа доза от ваксината, а 2 011 000 са получили и двете дози.

Световен лидер по ваксинация на населението е Израел, следван от Обединените арабски емирства, Чили и Великобритания. Инвеститорите следят внимателно чия икономика ще се възстанови най-бързо, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?