Европейските министри на отбраната са против доставки на оръжие за Украйна

Европейските министри на отбраната са против доставки на оръжие за Украйна

Европейските министри на отбраната се обявиха против доставки на оръжие на украинската армия, което е знак за потенциален трансатлантически разрив, ако САЩ решат да извършат такива доставки, съобщи Ройтерс.

САЩ обмислят дали да доставят оръжия на Украйна за борбата ѝ срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, макар че засега не е взето решение, съобщиха в понеделник американски официални представители.

Украинският президент Петро Порошенко призовава държавите от НАТО да доставят оръжия на страната му.

Редица европейски министри на отбраната на вчерашната среща на НАТО в Брюксел се обявиха против доставки на оръжия за Украйна, опасявайки се, че това може да усили конфликта.

"Повече оръжия в този район няма да ни доближат до решение и няма да сложат край на страданията на населението", заяви германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен.

"Трябва да окажем силен натиск на сепаратистите и Русия с икономически и политически средства, за да се намери решение на масата (за преговори), а не на бойното поле, защото подхранването на потенциална ескалация не е добро решение", изтъкна тя.

Холандската министърка на отбраната Йеанине Хенис-Пласхарт изрази убедеността, че повечето съюзници в НАТО, "но особено Холандия, ще настояват за несмъртоносна подкрепа за Украйна.

Политическият диалог е единственият начин да се излезе от кризата", заяви тя.

Италианската министърка на отбраната Роберта Пиноти заяви, че Рим е против доставки на смъртоносни оръжия на Украйна.

"Трябва да понижим градуса на кризата, а не да го повишим", каза тя.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Лондон "ще види какво повече можем да направим по отношение на обучението и несмъртоносното оборудване".

Литовският министър на отбраната Юозас Олекас заяви, че страната му подкрепя Украйна с "някои елементи" за украинските военни, които е поискал президентът Порошенко, но отказа да даде подробности.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл отказа да коментира дали подкрепя идеята да се доставя отбранително въоръжение на Украйна, но заяви: "Не трябва да забравяме какво каза президентът Обама, какво казаха лидери на европейски нации - този проблем няма да се реши с военни средства."

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа, американският генерал Филип Брийдлав заяви, че руските доставки на тежко въоръжение и помощта ѝ за бунтовниците в Източна Украйна поражда "силно безпокойство" и че украинците имат правото да се защитават.

Той обаче подчерта, цитиран от БТА, че ситуацията в Украйна не може да се реши по военен път и че всякакви действия на западните страни трябва да целят "условия всички засегнати страни да седнат на масата" за преговори за решаване на проблема.

"Оръжията няма да променят това", заяви шефът на силите на НАТО в Европа.

Брийдлав обаче отказа да коментира дали той самият подкрепя доставки на отбранително смъртоносно въоръжение на Украйна, както съобщиха някои медии.

"Дадох съвета си както на американската си командна верига, така и на натовската си командна верига. Те вземат съвета ми под внимание", посочи той и отказа повече коментари.

Група бивши американски официални лица, включително високопоставени дипломатически и военни представители на САЩ в НАТО, неотдавна препоръчаха САЩ да доставят на Украйна отбранителни смъртоносни оръжия като противотанкови ракети.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?