Европейско космическо изложение гостува в София

Европейското космическо изложение гостува в София след успешно представяне на изложбата в 19 европейски града. Това съобщиха от представителството на Европейската комисия у нас.

От 16 до 24 май на площад "Александър Батенберг" посетители от всички възрасти ще могат да видят, да докоснат и да преживеят широката гама от иновационни технологии и услуги, които им предлага космосът.

Пътуващото изложение показва как космическите дейности и приложения се отразяват пряко върху ежедневието на гражданите. Чрез интерактивни, образователни и увлекателни екрани изложението ще насочи вниманието към ползите от инвестициите в космоса.

Европейското космическо изложение ще бъде отворено от понеделник до петък от 10:00 – 20:00 часа, а в събота и неделя до 22:00 часа. Входът е свободен и цялата информация ще бъде представена на няколко езика.

В момента европейската космическа промишленост се оценява на 5.4 млрд. евро годишно и осигурява работа на над 31 000 висококвалифицирани работници. Чрез инвестициите в ключови програми на ЕС като "Галилео" и "Коперник" европейските граждани ще се възползват от многото услуги и приложения, които откриват възможности за световна търговия и съдействат за създаване на работни места и за реализиране на икономически растеж.

Благодарение на програма "Галилео" Европа притежава собствена ултрамодерна спътникова навигационна система, а това ще осигури много ползи за нейната икономика и за ежедневието на европейските граждани.

От 2014 г. системата от спътници на "Галилео" ще съдейства за подобряване на услугите, свързани с позиционирането, като се започне от автомобилната навигация и се стигне до управлението на транспортни паркове, до базирани на местоположението и спешни услуги.

Услуги, за които времето е изключително важно, като банкови трансакции, оптични и електрически мрежи, също ще станат по-надеждни и стабилни.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?