Евтим Костадинов от БСП оглавява комисията по досиетата

Евтим Костадинов от БСП оглавява комисията по досиетата

Управляващата коалиция ще доминира със седем представители в новата 9-членна комисия, която ще разсекретява архивите на бившата Държавна сигурност. Това реши парламентарната вътрешна комисия в сряда и след близо двумесечно забавяне Народното събрание ще гласува в четвъртък състава на комисията по досиетата. Неин председател ще е сегашният депутат от левицата Евтим Костадинов. НДСВ получава секретар в лицето на Румен Борисов, а кандидатът на ДПС Орхан Исмаилов ще е зам.-председател.

БСП, НДСВ и ДПС си разпределиха седемте места в съотношение 4:2:1. Опозиционните ДСБ и БНС ще имат по един представител – съответно Валери Кацунов и Екатерина Бончева.  

ОДС и “Атака” няма да имат представители в комисията. ОДС се отказаха сами,  след като техният кандидат Георги Константинов бе дисквалифициран от НСС и ДКСИ, които не му дадоха допуск до секретна информация. Решението за “Атака” е на депутатите от вътрешната комисия. Те предлагат състава на новия орган да бъде гласуван ан блок и това да е първа точка от дневния ред на НС в четвъртък.

Кандидатът за шеф на комисията по досиетата Евтим Костадинов е завършил Висшата специална школа “Г. Димитров” – МВР и е работил в структурите на МВР. Миналата година внесе предложение архива на ДС да бъде засекретен за 120 години – идея, която не се различаваше особено от тогавашната позиция на партията му досиетата да бъдат изгорени.

Освен него БСП ще има още трима представители в комисията: Георги Георгиев (бивш зам.-министър на регионалното развитие в предишния кабинет), Татяна Кирякова (журналист от в. “Дума”) и Апостол Димитров, депутат от БСП. Георгиев е препоръчан от вътрешния министър Румен Петков, а Кирякова – от президента Първанов, според източници от левицата.

Трифон Трифонов ще е вторият член на НДСВ в комисията, освен Румен Борисов. И двамата са близки на бившия военен министър Николай Свинаров, който в момента оглавява вътрешната комисия.

ДПС до последно настояваше да им двама представители, но според решение на Съвета на коалицията остана с един. Тогава хората на Доган настояха да получат председателския пост, което също не се случи, особено след като Костадинов беше поставил условие, че ще участва в комисията, но само като неин шеф.

През последните дни БСП бе принудена да смени кандидатурата на друг фаворит за председателския пост – Христо Марински, който е служител по сигурността на информацията в президентството. Николай Свинаров и още двама депутати от НДСВ и ДПС отидоха в архива на МВР, където се запознаха с кадровото дело на Марински и откриха това, което вътрешният министър бе премълчал в писмото си до парламента – че президентският кадър се е водил осем месеца на щат към ДС и получавал заплата от там, макар да не е бил в никоя от структурите на ДС.

Сходен се отказа случаят с номинирания от ДПС Бойко Ганчевски, който не бе оттеглен, но в крайна сметка вътрешната комисия предпочете другия ДПС кандидат Орхан Исмаилов, който е зам.-председател на ДКСИ.

Опозицията ще е представена от Валери Кацунов, който преподава работа с архивни документи в СУ “Св. Кл. Охридски”, и Екатерина Бончева, журналист от закритото радио Свободна Европа.

БСП няма да вади от листата си работили за ДС

Междувременно зам.-шефът на ПГ на БСП Татяна Дончева заяви в сряда, че БСП няма да вади от листата си за Европейския парламент (ЕП) кандидати, които са работили за бившата Държавна сигурност.

Законът за досиетата не съдържа лустрационни текстове и затова не се предвижда кандидатите или избраните за евродепутати да се оттеглят, ако се установи принадлежност към ДС, обясни Дончева. “Депутатите от левицата имаме позитивно отношение. Ние смятаме, че историята трябва да бъде известна, но никога не сме били дискриминатори по отношение на наши хора, които са били сътрудници или служители на бившите служби за сигурност”, коментира Дончева.

Тя допълни, че в евролистата на БСП на челни места има такива хора и те са били оповестявани от предишната комисия “Андреев”. Дончева не посочи кого визира, но допълни, че “в БСП няма драма с изваждането на досиетата” на светло.

На предни позиции в соцлистата са Кристиян Вигенин (водач), следван от Илияна Йотова, Атанас Папаризов, Евгени Кирилов, Маруся Любчева, Емил Кало и Георги Близнашки. Към момента всички изброени без Йотова и Кало са временни евродепутати.

Според Дончева разкритието на агентурно минало е проблем само за политиците от десните партии и за тях би имало последствия.

Дончева посочи, че веднага след избирането си новата комисия по досиетата ще започне да проверява кандидатите за ЕП. “Първите проверки ще бъдат по фактически проверки, извършени от специалните служби”, обясни тя. По думите ѝ това проучване няма да бъде окончателно и когато по-нататък комисията заработи и в нея постъпят данни за принадлежност към ДС, тя можело и да извади повече подробности за някой от евродепутатите.

По-рано граждански организации предложиха журналистката Екатерина Бончева да бъде избрана за зам.-председател. Номинацията е подкрепена от Коалиция за честно управление, Център АСЕТ, Движение "Граждани срещу Държавна сигурност", съобщи на пресконференция Васил Кадринов, председател на коалицията.

Според представители на формациите Бончева се ползва с обществено доверие и е показала последователност на демократичните си убеждения и позиции. Това е единствената независима кандидатура, коментира Къдринов.

Гражданските формации настояват парламентарните сили да изберат комисия, която да включва и опозиционните партии и независими депутати.

Всеки друг подход би бил в противоречие с препоръките на ЕС към България, смята Къдринов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?