Комисията по досиетата избрана, очаква сграда

Комисията по досиетата избрана, очаква сграда

След забавяне от два месеца и половина, в четвъртък парламентът избра състава на комисията, която ще отваря архива на бившата Държавна сигурност (ДС) и ще проверява публични личности за принадлежност към структурите ѝ.

Депутатите гласуваха поотделно деветте кандидатури, които преди ден бяха селекционирани от вътрешната комисия, след като лидерите на тройната коалиция се разбраха за разпределението на местата. За председател на комисията със 138 гласа "за", 6 "против" и 14 "въздържал се" беше избран депутатът от Коалиция за България Евтим Костадинов.

Със 123 гласа "за", 7 "против" и 17 "въздържал се" за заместник-председател на комисията беше избран Орхан Исмаилов от ДПС, а за секретар – номинираният от НДСВ Румен Борисов.

За членове на комисия бяха избрани още Георги Георгиев, Татяна Кирякова и Апостол Димитров, номинирани от Коалиция за България, излъченият от НДСВ Тодор Трифонов, предложената от БНС Екатерина Бончева и Валери Кацунов, кандидат на ДСБ.

Двама от членовете на новата комисия са депутати – представителите на левицата Евтим Костадинов и Апостол Димитров. В края на пленарното заседание двамата бяха освободени от местата им в НС.

Комисията очаква кабинетът да ѝ даде офиси

Костадинов обеща да търси консенсус и прозрачност в дейността на комисията. Той ще настоява в най-кратък срок премиерът и правителството да осигурят базата и органът да започне работа по предаване, приемане и подреждане на архива.

“Аз лично съм убеден, че няма да бъде лесно, особено в началото, но това не трябва да ни плаши”, обясни той.

Според него първият изпит бил проверката на кандидатите за евродепутати.

Юристи в НС обаче обясниха, че това трудно може да стане, тъй като вече времето доста е напреднало и ако партиите искат да проверят номинираните си, това може да стане най-лесно и бързо в ДКСИ.

На въпрос как ще разсее опасенията, че някои досиета ще останат скрити, Костадинов каза, че законът е достатъчно добър и вменява задължения на комисията - да провери всички публични личности, които са упоменати в самия закон. В него е посочено откъде трябва да се започне - от президент, от народни представители, от кандидат- депутати и пр.

Надявам се, до края на годината да уведомим обществеността поне за тези публични дейности и личности, които са по-атрактивни, обяви той.

Първото заседание на комисията по досиетата ще е във вторник в 11,00 ч. в кабинета на председателя на парламентарната вътрешната комисия Николай Свинаров.

Комисията избрана без гласовете на ОДС , “Атака” и независими

Дебатът за сформирането на комисията по досиетата продължи почти два часа. Най-активни бяха “Атака” и ОДС, които не получиха места в комисията и след като изразиха протеста си, напуснаха пленарната зала.

Това, което правите, е недостойно, картината е грозна, обърна се към управляващите Павел Шопов от “Атака”. Той се усъмни в чистото минало на част от кандидатите и прогнозира, че новата комисия отново няма да отвори всички архиви на бившия репресивен апарат.

Независимият депутат Марио Тагарински, който също бе предложил кандидат за комисията – Владимир Джаферов, но той не бе допуснат до гласуване, заяви, че начинът на съставянето на новия орган е фарс.

Лидерът на СДС Петър Стоянов мотивира отказа от обсъждане на кандидатурите и гласуването им с тезата, че ОДС се отнася изключително сериозно към темата за досиетата и държи истината за тях да излезе наяве. С разкриването на архивите на ДС ще стане ясно кой е дърпал конците, кой е подписвал документите за създаването на комунистическите концлагери, както ще излезе на яве и колко достойно хора е имало, които не са се поддали на натиск, обяви Стоянов.

По думите му от архивите ще излезе и как в годините на прехода са откраднати милиарди от българския народ.

Според Стоянов отхвърлянето на Георги Константинов е било “политическа трактовка” и “затова ОДС отказва да бъде част от фалшив национален консенсус”.  Нямаше по-подходящ от Константинов, защото той се е борил срещу комунистическия режим, искахме от него да прояви твърдост, независимост и самостоятелност, както го е правил през всичките тези години,  заяви лидерът на СДС и обяви, че сините депутати напускат залата.

Анастасия Мозер от БНС коментира, че “парламентът се е превърнал в театър на абсурда” и се обяви срещу доминирането на управляващите в комисията.

Въпреки критиките към комисията, ДСБ ще продължи да инвестира своето доверие в тази институция, тъй като винаги са били за отваряне на досиетата, обясни позицията на партията лидерът ѝ Иван Костов.

Той заяви, че в комисията е трябвало да влязат всички опозиционни сили, в това число и ОДС.

“Тази комисия не прави политика, не решава въпроси по целесъобразност, а разкрива истината, отваря вратата към миналото и затова няма нужда от мнозинства, квоти и пр.”, каза Костов. “Досиетата бяха затворени отново от онези, които сега ще ги отварят пак”, коментира той.

Според него комисията ще започне работа с много съмнения и разочарование и голямата отговорност за това разочарование ще падне върху мнозинството.

Той отново заяви, че в законът за досиетата има доста пропуски, като даването на големи правомощия на председателя на комисията.

По думите му стартът на комисията е саботиран, за да не бъдат проверени кандидатите за евродепутати, както предвижда законът. Костов посочи, че ДСБ ще подкрепи работата на тази комисия със свой кандидат, защото смятат, че това е стъпка в правилната посока. Той каза, че ДСБ предлага професионалист, експерт, който да бъде полезен, а не да участва в "разпределението на някаква баница".

Според независимата Мария Капон слагането на свои хора в комисията означава страх от истината, която ще излезе от архивите на ДС. “Жалко, че човекът, който беше и моят президент, се отнася така към десницата”, обърна се Капон към Петър Стоянов по повод отказа му да предложи друг кандидат на мястото на Константинов.

Управляващите: СДС ни улесни като не даде нов кандидат

Зам.-председателят на Коалиция за България и член на вътрешната комисия Татяна Дончева защити избрания подход всяка партия да каже сама кой от кандидатите си за комисията предпочита да остане в окончателния ѝ състав.

“СДС ни улесни, като не посочи друг кандидат. Желанието ви да направите от въпроса политически процес е ваше право, ако искате направете 6 алтернативни комисии”, обърна се тя към сините.

Дончева каза, че за отхвърлянето на кандидата на “Атака” е “натежало това, че е бил в предните редици на митинг в журналистически редакции”, визирайки нахлуването на хората на Сидеров в “168 часа” и “24 часа”.

Тя коментира, че до 18 ч. в сряда от името на ПГ е можело предложението за Владимир Джаферов да бъде внесено в деловодството на НС и той да бъде гласуван в пленарна зала. “Пуснете си фиша, ако искате нещо да спечелите, иначе ние не сме ви виновни”, посъветва Дончева СДС.

В крайна сметка комисията по досиетата бе избрана без никакви промени, така както бе предложена. След гласуването управляващите видимо доволни се поздравяваха, къде с ръкостискания, къде с SMS-и.

Най-много поздравления имаше за новия председател Евтим Костадинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?