Файненшъл таймс: Рязко спадна броят на чуждите студенти във Великобритания

Броят на чуждестранните студенти в британските университети е намалял рязко поради предприетите строги мерки за борба с имиграцията, трудностите при получаване на виза и укрепването на на лирата стерлинга. Това пише в съботния брой на британския вестник Файненшъл таймс, цитиран от Франс прес.

Промените са се отразили най-зле на младите хора, искащи да получат диплома за висше образование във Великобритания и работещите по програми за научни изследвания.

Резултатите от изследване по въпроса показват, че броят на китайските студенти е спаднал наполовина. Намалял е и броят на записалите се да учат висше образование във Великобритания граждани на още девет други държави.

Повече от половината университети, обхванати от изследването, обявяват, че броят на записалите се чуждестранни студенти е под очакванията им.

Това може да има сериозни последици за бюджетите на висшите училища, за които таксите на чуждестранните студенти са важно перо.

Престижният Оксфордски университет обяви през януари намерението си да намали броя на британските студенти и да увеличи този на учащите си от страни извън Европейския съюз, за да стабилизира финансовото си положение и да запази статута си на едно от най-добрите висши учебни заведения в света.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?