Фалшивата шофьорска книжка на атентатора засечена у нас преди пет години

Цветанов си изпусна нервите на закрито заседание на парламента, с което го прекрати

Цветан Цветанов. Сн. БГНЕС

Преди пет години – през 2007 година, в Пловдив за първи път е засечена у нас фалшивата шофьорска книжка, която е сочена за “документ” на атентатора на летище “Сарафово” в Бургас. Такава информация е предоставил вътрешният министър Цветан Цветанов на народните представители на закритото заседание на парламента в петък.

Заседанието бе поискано от народните представители, за да се запознаят с разполагаемите данни от разследването на атентата от 18 юли на летището в Бургас, при който загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на автобуса и атентаторът.

Разкритието Цветанов направил минути, преди да изпусне нервите си, да се разкрещи и да започне да удря по трибуната, което е довело до закриване на закритото заседание, разказаха присъствали в залата.

Вътрешният министър загубил контрол над себе си след забележка на депутата Атанас Мерджанов (БСП). Докато Цветанов обяснявал плановете за изработване на специални закони за службите, които трябва да подлежат на парламентарен контрол, Мерджанов не се сдържал и подхвърлил от място, че депутатите канят вицепремиера във вътрешната комисия, а той не идва.

Това предизвикало избухването на Цветанов, който започнал да крещи и да удря по трибуната, като за пореден път обявил, че нищо не било направено по този въпрос през последните 20 години и попитал къде са предложенията на БСП за закон за разузнаването.

Изпускането на нервите на вицепремиера предизвикало напускането на народните представители от ДПС от залата, като след това ги последвали и колегите им от Коалиция за България. След това заседанието на парламента е било прекратено.

Случката послужи за повод Атанас Мерджанов да обобщи пред журналисти, че Цветан Цветанов е заплаха за правителството и националната сигурност.

От сведенията, които Цветанов е представил пред депутатите, става още ясно, че не се знае дали фалшивата шофьорска книжка преди пет години е била използвана от същото лице, което се смята за атентатор-самоубиец.

Председателят на ДАНС Константин Казаков обяснил пред парламента, че в агенцията нямало сигнал за евентуален атентат на 18 юли. Според началника на НРС Драгомир Димитров хем през тази година службата не е получавала никакви сигнали за заплахи, хем е работила по всички тях.

Сходна противоречива информация е дал и вицепремиерът Цветанов, който обяснил, че не може да каже откъде пристига в страната атентаторът, който от “20 години живее в ЕС, но не живее в ЕС”.

От думите му станало ясно единствено, че атентаторът влязъл в България на 29 юни във Варна и три пъти наемал автомобил под наем, с който обикалял в Бургаска област.

В кулоарите на парламента представители на опозицията се ядосваха, че въобще е трябвало да има такова закрито заседание. "Какво му беше тайното, при положение че чухме тези информации в сутрешните блокове на телевизиите", коментираха депутати, гледали изявленията на Цветанов в сутрешни телевизионни блокове.

Малко по-рано пред бТВ министърът обясни, че през последните години България е реагирала много адекватно за предотвратяването на терористични актове, когато е имала изпреварваща информация, но не даде примери за такива. В случая с Бургас обаче такива данни не е имало и затова службите не са успели да го предотвратят.

"Няма държава в света, която да смята, че е застрахована и че не може да се случи терористичен акт", добави Цветанов, посочвайки за пример 11 септември 2001 г. в САЩ, както и атентатите в Мадрид и Лондон. "В началото на Арабската пролет и Европейската комисия нямаше стратегия за справяне с миграционния поток", каза още МВР шефът, уточнявайки, че стратегия за овладяването му е изготвена едва след това.


Цветанов заяви, че твърде много от секторите в областта на сигурността са недофинансирани, което пречи за изпълнението на всички високи стандарти. По думите му видеонаблюдението, например, е допринесло за намаляване на престъпността, където е налично, затова и властите кандидатстват за финансиране по оперативни програми за него и други области.

Споделяне

Още по темата

Още от България