Фандъкова обеща наказания за "сгафената" лихва за "Карат С"

Йорданка Фандъкова, Сн: БГНЕС

Ще бъде наказан всеки, който има вина за изчислената с 2.7 млн. лв. по-висока лихва, която Столичната община трябва да плати по задълженията си към концесионера на 16 автобусни линии от градския транспорта – "Карат С", при развалянето на договора си с него. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в петък, след като предишния ден стана ясно, че общината за малко да плати 3.3 млн. лв. лихва вместо дължимата 600 хил. лв. заради неясно чия грешка в приетия от общинските съветници доклад за прекратяване на концесията.

Лично премиерът Бойко Борисов се обади тази сутрин и поиска информация по случая с "Карат С", съобщи още столичният кмет. Информирала съм го за всичко, което сме направили, а именно, че грешката беше установена след проверка по моя заповед, допълни Фандъкова.

Тя обясни още, че до 15 ноември трябва да получи междинния доклад от възложената от нея проверка по случая. По думите ѝ тя ще изясни по какъв начин се е получила тази огромна грешка, която е минала през редица служби, за да стигне накрая до заместник-кметовете и до Столичния общински съвет. Това е определено подвеждане на кмета и на общинския съвет. Всеки който има вина, ще изтърпи санкцията, закани се кметът.

Не става въпрос за прикриване, защото иначе аз нямаше да разбера и щях да подпиша, нещо което щеше да ощети общината за милиони левове и аз щях да нося наказателна отговорност, обясни още Фандъкова. За мен е изключително важно да разбера кой, защо и по какъв начин е направил така, че вместо 600 хил.лв., да дължим на превозвача 3 млн.лв., допълни тя.

Фандъкова защити и двамата си заместници – финансовия Данчо Барболов и транспортния Любомир Христов, чиито оставки бяха поискани в четвъртък от БСП и Синята коалиция заради "гафа" с лихвата. Кметът обясни, че именно на тях им се сторила прекалено голяма сумата и я уведомили,че са установили разминавания.

Барбалов беше възложил проверка на информацията, получена от Центъра за градска мобилност на одитора. Докладът е доказал, че има разминаване, но то е в рамките на 3 хил. лв, тоест самият одитор беше потвърдил голямата сума от 3 млн.лв., каза Фандъкова.

Тя припомни, че първото решение на Общинския съвет, с което беше потвърдено прекратяването на договора с "Карат С", бе взето още през юли. Във връзка с подготовката на споразумението за одобрение от общинския съвет за малко щеше да бъде изплатена такава голяма сума, без да е дължима, каза кметът на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?