Скандалът с “Карат С” набира скорост, никой не ще да подава оставки

Скандалът с “Карат С” набира скорост, никой не ще да подава оставки

Никой не иска да подава оставки по случая със скандално високата лихва, изчислена по дълг на Столичнат община към концесионера на градски автобуси в София на “Карат С”, и да поеме отговорност за допуснатата “техническа грешка”, която щеше да ощети столичани с 2.65 млн. лв.

Посочените за виновници - зам.-директора на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Николай Костов и шефа на дирекцията в дружеството Методи Аврамов, няма да подават оставки както поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова. Заради решението им, извънредно на 20 ноември се събира директорският борд за ЦГМ, за да реши какви наказания да наложи на провинилите се, научи Mediapool.

 

Съвестта ми е чиста, нямам угризения и няма да подам оставка. Доволен съм, че случаят ще бъде разследван от прокуратурата”, заяви Николай Костов пред Mediapool. Той определи изчислената лихва като”неволно допусната техническа грешка” заради съкратените срокове за изпълнението на поставената задача от зам.-кмета по транспорта Любомир Христов.

 

Устно по телефона на 10 юли Любомир Христов наредил на Методи Аврамов да направи изчисления какви са задълженията на ЦГМ към “Карат С”. Справката трябвало да бъде готова на 12 юли, тогава я подписах, обясни Костов, който към този момент е управител на ЦГМ. По думите му бързото изпълнение на поставената задача е причината да бъде допусната грешката с лихвата от близо 3.3 млн. лв. Николай Костов е изложил това и в писмените си обяснения по случая пред столичния кмет Йорданка Фандъкова.

 

“Препоръчах на всички обвинени служители от ЦГМ да не подават оставки, защото са използвани за прикритие на политическо престъпление от страна на ГЕРБ от Столична община. Това е доста подло отношение към тях - хора, работили десетилетия за транспорта на София”, обяви се в тяхна защита Георги Кадиев, общински съветник от БСП.

 

Той призовава столичният кмет да ги уволни, ако смята, че те са виновни, за да могат да се защитят в съда за неправомерно уволнение. “Лично ще поема адвокатската им защита, защото са жертва в стремеж за прикриване на истинските виновници”, заяви Кадиев.

 

Според него с действията си Фандъкова прикрива виновните зам.-кметове, "Карат С", която е сред спонсорите на ГЕРБ и измива ръцете си с обикновени служители на ЦГМ.

 

Докладът, на чиято основа управляващото мнозинство от ГЕРБ в общинския съвет взе решение на “Карат С” да бъдат изплатени 13 млн. лв., беше внесен от зам.-кметовете на транспорта Любомир Христов и на финансите Дончо Барбалов.

 

След питане на Кадиев по случая, Фандъкова поиска отмяна на решението и разпореди проверка на изчислената лихва. Новите сметки показаха, че тя е 632 хил лв., а не 3.3 млн. лв. Опозицията настоя за отстраняването на двамата заместници на столичния кмет.

 

В понеделник обаче Фандъкова обяви, че ги наказва с последно предупреждение за уволнение. Тя поиска Костов и Аврамов да подадат оставки, а ръководството на ЦГМ да уволни служителите, правили сметките.

 

На 20 ноември 5-членният директорски борд ще заседава извънредно, за да вземе решения какви наказания ще бъдат наложени на провинилите се служители, заяви Симеон Арнаудов, новият изпълнителен директор на ЦГМ пред Mediapool. Той не се ангажира дали ще има уволнени, така както поиска Фандъкова.

 

Още от сега обаче може да се прогнозира, че бордът ще вземе решенията изключително трудно, защото нито едно от лобитата сред управляващите няма превес в него. Фандъкова може да разчита единствено на своя представител журналиста Свилен Нейков, който до лятото отразяваше дейността ѝ. Останалите места са разделени по равно между хората на бившия шеф на общинския съвет Андрей Иванов и на Орлин Алексиев, шеф на бюджетната комисия в СОС.

Споделяне

Още по темата

Още от България