Развод за 20 млн. лв. между Столичната община и “Карат С”

София е на път да успее да развали крайно неизгоден договор, сключен от Бойко Борисов

Развод за 20 млн. лв. между Столичната община и “Карат С”

По взаимно съгласие ще развалят договора помежду си Столичната община и транспортната фирма “Карат С”. От това общината ще спечели около 20 млн. лв., пресметна зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Изгодата за “Карат С” на Миролюб Столарски е, че най-после ще си прибере дължимите над 13 млн. лв. от общината за извършената транспортна услуга. Така и двете страни излизат доволни от 3-годишния “несполучлив брак”, който се оказа, че не е в полза на столичани.

 

Решението за прекратяване на договора между общината и частната фирма трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък. Днес то беше подкрепено от комисията по бюджет и финанси към СОС.

 

Историята

 

“Карат С” сключва договор със Столичната община на 3 ноември 2008 г. за обслужване на 16 линии от градския транспорт на София за срок от 8 години. Кмет по това време е настоящият премиер Бойко Борисов. Фирмата се задължава да купи 68 нови автобуса, което “Карат С” изпълнява.

 

От своя страна общината всяка година индексира цената, която плаща за километър пробег. Освен това няма право да намали транспортната задача на “Карат С” за годината с повече от 5%. В резултат на това цената, която плаща общината на частната фирма за три години, нараства двойно и в момента е 3.60 лв. за километър. В същото време общинският превозвач - “Столичен автотранспорт” вози за 3 лв./км.

 

Игра на нерви

 

През трите години на съвместната работа обаче настъпва промяна в транспортната схема на София. Причината е пускането на метрото и нуждата от осигуряване на довеждащ транспорт до станциите на подземната железница, обяснява в доклада си зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

 

“Карат С” не е съгласна да се намали транспортната му задача. Причината е, че постъпленията на фирмата ще паднат, а има да плаща кредити за новите автобуси към четири банки.

 

За да ги принуди на компромис, общината започва да бави плащанията към “Карат С”. Така се стига до дълг близо 10 млн. лева за извършени транспортни услуги от фирмата плюс още над 3.28 млн. лева натрупани лихви за първото полугодие на 2012 г.

 

Решението

 

В крайна сметка след компромиси и от двете страни се стига до решението общината да плати задълженията си към “Карат С” от над 13 млн. лв. Срещу това ще получи 68 нови автобуса “Мерцедес”, които все още не са изплатени. За всеки един от тях ще трябва да доплати съгласно схемата на лизинга по още 190–200 хил. лева.

 

Ако не се стигне до разваляне на договора, за оставащия срок от около пет години общината трябваше да плати още 20 млн. лв. на “Карат С”, пресметна зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

 

Радвам се да чуя това от устата на зам.-кмета по финансите, защото преди три години предупреждавахме, че този договор е обир за столичани и абсолютно престъпление, каза Желю Бойчев, председател на групата на БСП в СОС.

 

По предложение на председателя на бюджетната комисия Орлин Алексиев съветниците решиха още на “Карат С” да не се начислява лихва след 1 юли. Само по този начин по-бързо ще бъде прекратен договорът, в противен случай може да се проточи, мотивира се Алексиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?