Отстранени са двама от изчислилите грешната лихва за "Карат С"

Двама от замесените в скандала с грешно изчислената лихва по дълговете на Столичната община към концесионера на 16 автобусни линии в София "Карат С" напускат Центъра за градска мобилност (ЦГМ), съобщиха от "Московска" 33 във вторник.

На извънредно заседание на директорския борд на общинското дружество е било решено да бъде отстранен зам.-шефът на предприятието Николай Костов. Махането му от поста е станало по предложение на изпълнителния директор на ЦГМ Симеон Арнаудов.

Приета е била и подадената на 13 ноември оставка от ръководителя на направление "Икономическо" в дружеството Методи Аврамов.

Оставките и на двамата бяха поискани от кмета Йорданка Фандъкова заради допуснатата “техническа грешка”, която щеше да ощети столичани с 2.65 млн. лв. Костов обаче отказа да си тръгне доброволно, тъй като грешката със завишената значително лихва била "неволно допусната" заради съкратените срокове по поставената им от Фандъкова задача.

В скандала бяха замесени и зам.-кметовете по транспорта Любомир Христов и по финансите Дончо Барбалов, които внесоха доклада, на чиято основа управляващото мнозинство от ГЕРБ в общинския съвет взе решение на “Карат С” да бъдат изплатени 13 млн. лв. срещу прекратяване на концесията.

След питане на Кадиев по случая, Фандъкова поиска отмяна на решението и разпореди проверка на изчислената лихва. Новите сметки показаха, че тя е 632 хил лв., а не 3.3 млн. лв. Опозицията настоя за отстраняването на двамата заместници на столичния кмет,но това явно няма да стане.

От Столичната община съобщиха във вторник също така, че Съветът на директорите на ЦГМ е бил запознат с резултатите от проверката на реда и организацията и начина на изчисляване на задълженията към транспортните оператори за периода от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2012 г. Пред членовете на съвета е бил представен и докладът на одитния комитет към дружеството във връзка с начислените лихви по задължения към "Карат С"АД.

На Изпълнителния директор е било възложено образуването на дисциплинарно производство срещу ръководителя на отдел "Икономически разчети и контрол" във връзка с резултатите от направената проверка от Столичната община, посочват от кметството.

Споделяне

Още по темата

Още от България