“Карат С”: Столичната община ни дължи 6 млн. лв. от лихви

“Карат С”: Столичната община ни дължи 6 млн. лв. от лихви

Не 600 хил. лв., а 6 млн. лв. лихви дължи Столичната община на “Карат С” заради забавените плащания за обслужването на 16 линии от градския транспорт. Това стана ясно от думите на собственика на транспортната фирма Миролюб Столарски по бТВ в понеделник.

Скандалът избухна на 25 октомври, когато стана ясно, че общината е била на път да даде 3.3 млн. лв. на “Карат С” вместо 600 хил. лв. за неправилно пресметнати лихви.

Според Столичната община начислената лихва е за периода 1 януари – 30 юни 2012 г., като за останалото време Столарски се е отказал да му бъде начислена лихва заради забавените плащания.

В понеделник обаче бизнесменът обясни, че дължимата лихва от 6 млн. лв. е от 2008 г. Тогава са сключени договорите за обслужването 16-те линии от градския транспорт, когато кмет е бил настоящият премиер Бойко Борисов.

Столарски обясни, че причината лихвата да е толкова висока е, че през целия период от сключването на договорите досега общината е плащала максимум 80% от цената, която се дължи. “Да не говорим, че има едни 1.5 млн. лева, които не се коментират, но те са за обезщетения на работниците. Сега трябва да освободим 210 служители", обясни Миролюб Столарски.

Той коментира и нападките, че е неофициален спонсор на ГЕРБ и съветник на парламентарната им група и затова е можело да бъде умишлено облагодетелстван чрез по-големи от реалните лихви.

"Като председател на браншова организация бях в комисията по транспорт, но си подадох оставката. Аз не мога да разбера... преди години обвиняваха фирмата ми, че е на СДС, на БСП, тъй като е създадена през 1990 г. - т.е. изглежда, че е на всяко правителство", коментира Столарски.

Според общинския съветник от ДСБ Атанас Атанасов така се отклонявало вниманието като се имитирал спор между частник и общината. Според него цялата ситуация с договора и лихвата за "Карат С" е груб опит за присвояване на огромна сума пари.

"Това си е престъпление по Наказателния кодекс и не е работа на кмета да се прави на разследващ. Обстоятелството, че отказва да сезира прокуратурата, я прави съпричастна към далаверата. Тя е била разкрита и Фандъкова се уплаши, тъй като тя е отговорна – основно задължение на градоначалника е да се грижи за нашите финанси", коментира в понеделник Атанасов.

Той обвини Йорданка Фандъкова, че нарочно "избягала” от заседание на Общинския съвет, когато се гледал въпросът с "Карат С". На тази сесия станало ясно, че 13 млн. лева ( близо 10 млн. лв. главница и над 3 млн. лв. лихва) са прекалено много по този договор.

Фандъкова отсъстваше от заседанието, защото имаше среща с евродепутати по повод кандидатурата на София за европейска столица на културата.

Според председателя на групата на общинските съветници от ГЕРБ Малина Едрева в случая има умишлено подвеждане на кмета и съвета. "Г-жа Фандъкова е хванала грешката навреме и е разпоредила проверка", посочи Едрева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес