Фандъкова упрекна родителите за недостига на детски градини

До 2023 година ще се разкрият 67 нови забавачници за 6400 деца, обеща кметът

Фандъкова упрекна родителите за недостига на детски градини

Родителите се оказаха в основата на проблема за недостига на места в детските градини. Това стана ясно в сряда от думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че e имало реален шанс проблемът да се реши още през 2018 година, но тогава родителски организации прокарали поправка за намаляване на броя на децата в група и мигновено оставили 3000 деца без забавачница. Едва, в четирия си мандат Фандъкова най-сетне изкара грандиозен план за 67 нови детски градини в столицата до 2023 година, които да разкрият 282 нови групи и така да осигурят нови 6400 места. Кметът обаче отново се застрахова, че изпълнението на целта ще зависи само от съвместното ѝ партниране с районните кметове.

Поправката: По-малко деца в група

"Стартирахме със 33 000 места в детските градини през 2006 година. През 2018 г. вече имахме 49 000 деца в детските градини и минимален недостиг. При такива данни, който и да е ръководител не може да не си направи извод, че всъщност с много малки усилия недостигът ще бъде преодолян. Тогава бе направена една промяна по искане на родителските организации. Намали се чувствително броят на децата в групите, това само по себе си е положително, разбира се, че е по-добре да са по-малко деца в групи, но в края на краищата по този начин останаха около 3000 деца изведнъж, извън детските градини", разказа Фандъкова.

Дори и в сряда, обещавайки нови 67 детски градини за 3 години, кметът предупреди, че това ще се случи, само ако ѝ партнират районните кметове.

"Тази задача за новите детски градини може да бъде изпълнена само съвместно между мен и районните кметове. Полза от тях имат децата на София", застрахова се Фандъкова. От месеци насам тя прехвърля проблема към районите градоначалници и повтаря, че им е възложила да намерят нови места за строеж на детски градини.

"Всеки, който е готов с намерения терен, готовия проект, разрешение за строителство и избран изпълнител, ще получи веднага финансирането, за да започне строителството", посочва тя.

Къде се строи?

Фандъкова уточни, че в момента в столицата се строят 12 нови сгради, като столичният кмет очаква предсрочно през ноември да започне строителството на още три - в "Горна Баня", "Възраждане", Сеславци плюс още четири, където се правят разширения с откриването на нови групи. През 2021 г. се планира да се изграждат общо 31 нови заведения. Най-много нови сгради ще бъдат изградени в район "Лозенец" – 8 сгради, в "Младост" – 7 и във "Витоша" – 6.

От думите ѝ стана още ясно, че целта е с новите детски градини да се обхванат децата от 3 до 6-годишна възраст, но "не забравяме и за яслените групи, като към момента има 8 проекта за самостоятелни".

Фандъкова посочи, че се предвиждат нови обекти във всички 24 района на София.

"Анализирахме много добре липсата на детски градини в различните райони и данните показаха, че най-големи проблеми има в "Триадица", "Лозенец" и "Средец". Там има проблем и с намирането на терени. Точно поради тази причина вече е приета една много искана промяна от мен - детски градини да могат да се отварят във вече построени сгради - жилищни и нежилищни, които отговарят на всички условия за детски градини и ясли", каза още Фандъкова.

По последни данни недостигът на места в градина, за децата от 3 до 6 годишните, е 2281. Недостигът на места за децата в ясла е 6644 места. За пълното завършване на 31 нови детски градини до 2022 г. ще бъдат изхарчени 93.8 млн. лв. За останалите предстои бюджетът да се уточнява.

Компенсации

Очаква се от 1 януари 2021 г. децата на възраст от 3 до 6 години, които не са приети в детска градина, да получават компенсация, заяви зам.-кметът по образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов.

"Няма да се дават пари на калпак, ще има механизъм, по който родителят ще доказва, че е извършил някакви действия било то в частни училища и школи, и други форми, но ще трябва да има документи. Очаква се разплащателната агенция да е социалното министерство. За момента сумата, която се очаква да се предвиди е размерът за издръжката на едно дете в детската градина, която е малко над 300 лв.", посочи той и добави, че с новия закон за държавния бюджет издръжката може да се повиши.

Споделяне

Още по темата

Още от България