Фармаиндустрията се опасява, че достъпът до някои нови терапии пак е под въпрос

Институциите отричат проблем, НЗОК ще събере по-малко отстъпки за лекарства въпреки ръста в разходите

Фармаиндустрията се опасява, че достъпът до някои нови терапии пак е под въпрос

Фармацевтичната индустрия предупреди, че “много нови лекарства“ може да останат недостъпни за българските пациенти през следващата година заради административни неуредици, свързани с договарянето на отстъпки и преминаването на новите медикаменти през оценка на здравните технологии. От здравната каса отхвърлиха тези опасения като неоснователни и заявиха, че договарянето на отстъпки върви по план. От Комисията за оценка на здравните технологии също заявиха, че се събират редовно и одобряват постъпилите заявления в срок.

Същевременно стана ясно, че въпреки ръста в разходите на НЗОК за лекарства и очаквания преразход от около 80 млн. лева за онкомедикаменти, касата ще получи през тази година с близо 30 млн. лева по-малко отстъпки от фармацевтичните фирми спрямо миналата. За 2017 година компаниите върнаха обратно в бюджета на касата 168 млн. лева от отстъпки, а през тази прогнозата е за 140 млн. лева – или с 28 млн. лева по-малко.

Бюджетът на НЗОК за лекарства през тази година ще надхвърли 1 млрд. лева, от които 700 млн. лева са за домашно лечение, а онколекарствата в болниците се очаква да достигнат близо 400 млн. лева. От фармакомпаниите касата очаква да получи до края на годината около 100 млн. отстъпки при лекарствата за домашно лечение и около 40 млн. лева за онколекарствата в болниците.

Според компаниите има риск за достъпа до някои терапии

За да се плащат с публични средства, новите лекарства трябва да получат първо положителна оценка от Комисията за оценка на здравните технологии, която да препоръча включването им в позитивния лекарствен списък и освен това – компаниите да договорят допълнителни отстъпки с НЗОК. Ако едно от двете условия не е изпълнено, медикаментът не се заплаща от касата през следващата година.

От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) обявиха в сряда, че има поредица от забавяния на административни процедури. Според тях през септември Комисията по оценка на здравните технологии (ОЗТ) по различни причини не е провела редица заседания и въпреки, че част от лекарствата са получили одобрение на последното заседание на 9 октомври, то съдбата на други терапии продължава да е под въпрос.

Фармакомпаниите са притиснати от законов текст, според който до 15 октомври трябва да подадат заявление за преговори за отстъпки, за да бъдат плащани новите им продукти от НЗОК догодина. За да договарят отстъпки с касата обаче, те трябва да имат положителна ОЗТ, а част от новите лекарства все още чакат такава. И макар да искат да договарят отстъпки с касата, липсата на ОЗТ оценка може да се използва като предлог продуктите им да не бъдат заплащани през 2019 година.

“Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение за хиляди пациенти, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)“, казаха от ARPharM. “Голяма част от тях от години са утвърдени и широко използвани в повечето европейски държави“, заявиха от асоциацията.

“Надяваме се, че това не е продължение на опитите за ограничаване на достъпа на българските пациенти до съвременно лекарствено лечение, които започнаха с отменения в началото на 2018 г. мораториум и продължиха с т. нар. „проследяване на ефекта на терапията“, което на практика не се извършва, но пречи новите лекарства да се изписват от лекарите“, коментира Деян Денев, директор на асоциацията. 

"Необходимо е спиране на криминалните практики за източване на НЗОК, а не ограничаване на достъпа до съвременно лечение", смята бизнесът.

Институциите отхвърлят опасенията на индустрията

Фармаиндустрията предупреди, че е възможно да възникне и забавяне в договарянето на отстъпки с НЗОК за 2019 година– твърдение, което от здравната каса отричат. “Оставащите месеци до края на 2018 г. могат да не са достатъчни за провеждане на договарянето, а към момента все още няма сключен нито един договор за отстъпка“, заявиха от ARPharM.

“Договарянето на отстъпките върви по график. Имаме няколко договора, които са готови и ще бъдат подписани и продължаваме нататък“, казаха за Mediapool от НЗОК.

От ARPharM разпространиха списък с 26 медикамента, от които само за четири имат информация, че са получили положителна ОЗТ оценка. Председателят ОЗТ комисията проф. Илко Гетов обаче съобщи за Mediapool, че за 10 от тях комисията вече се е произнасла, като повечето са с препоръка за включване в позитивния списък, две от тях са получили одобрение само за една от индикациите, за които се прилагат и предстоят нови разглеждания за втората. Отделно сред медикаментите има такива, които вече са получили отрицателна оценка, но кандидатстват наново.

Част от лекарствата, които все още чакат, са кандидатствали за ОЗТ оценка през лятотто, т.е. все още тече законовият срок от 60 дни за произнасяне. Досиетата на някои от все още чакащите лекарства са били непълни, за едно от тях е липсвала информация за прогнозния брой на пациентите, които ще бъдат лекувани с него, уточни Гетов.

“Комисията се събира редовно и взима решенията си в срок“, коментира Гетов.

Кои са медикаментите, получили положителна оценка и кои все още чакат, можете да видите тук.

Повече разходи, по-малко отстъпки

От ARPharM обявиха също, че на фона на най-ниските цени на производител в Европейския съюз, през 2018 г. фармацевтичните компании ще предоставят на НЗОК отстъпки на стойност 140 милиона лева (при 47 милиона за 2015 г., 87 милиона за 2016 г. и 160 милиона за 2017 г.) или общо 434 милиона отстъпки за период от 4 години. “Тази значителна по размер компенсация на разходите на НЗОК за лекарства би трябвало да помогне българските пациенти да получат навременен достъп до нови лекарствени терапии“, заявиха от индустрията.

Здравната каса не пожела да коментира защо през тази година ще получи по-малко отстъпки спрямо миналата, при положение, че разходите ѝ растат и изрази резерви към тази прогноза.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес