"Фейсбук" очаква глоба от над 3 млрд. долара

Причината е злоупотреба с личните данни на потребителите

"Фейсбук" очаква глоба от над 3 млрд. долара

"Фейсбук" (Facebook) очаква глоба от най-малко 3 милиарда долара в САЩ, заради скандалите с управлението на лични данни на потребители на социалната мрежа, съобщи Франс прес.

Федералната комисия по търговията на САЩ иска да разбере дали компанията е нарушила споразумение от 2011 г., според което "Фейсбук" се ангажира да опазва личните данни и да ги управлява по прозрачен начин.

Разследването започна след избухването на скандала с изтичането на данни към британската фирма "Кембридж аналитика" през март 2018 г.

"Фейсбук" съобщи в комюнике, че очаква потенциални загуби между 3 и 5 милиарда долара заради проблемите с личните данни.

Заради заделените 3 милиарда долара за плащане на евентуални глоби, печалбата на компанията за първото тримесечие е спаднала до 2.43 милиарда долара. За същия период на миналата година "Фейсбук" е отчел печалба от 5 милиардадолара, отбеляза ДПА.

Социалната мрежа има оборот от 15.1 милиарда долара за тримесечието, което е увеличение с 26 на сто- малко над очакванията. Броят на активните потребители се е увеличил от 2.32 милиарда души на 2.38 милиарда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес