Фейсбук ще се бори с опитите да бъде използвана за политическа пропаганда

Фейсбук ще се бори с опитите да бъде използвана за политическа пропаганда

Екипът, поддържащ социалната мрежа Фейсбук, ще противодейства на опитите от страна на държави и отделни организации да я използват за политическа пропаганда, предаде Ройтерс в петък.

Това става ясно от доклад на Фейсбук, в който се констатира тенденцията в мрежата да се разпространяват подвеждаща информация и лъжи с геополитически цели. В него се посочва още, че "няколко" такива действия по време на президентските избори в САЩ м.г. са провокирали ответни действия.

Тези действия включват не само фалшиви новини, а и разширяване на разпространението на публикации чрез различни методи, като това се извършва от държавни служители или платени специалисти, често чрез използване на фалшиви профили.

В тази връзка от социалната мрежа обявяват, че нейният екип по сигурността ще се бори, като блокира и изтрива фалшиви профили, след като ги открие. Според специалистите на Фейсбук това е по-сложен проблем от традиционните хакери и измамници.

"Забелязахме много действия от фалшиви профили, които могат да се извършват само от хора с езикови умения и основни познания за политическата ситуация в определени страни, което предполага по-високо ниво на координация и подготовка", се казва още в доклада по темата.

Споделяне

Още от IT

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?