"Феминистки" кметове обещават да се борят с всички сили срещу половото неравенство

"Феминистки" кметове обещават да се борят с всички сили срещу половото неравенство

Градовете трябва да застанат начело на усилията за борба с половото неравенство, което се задълбочава при пандемията от коронавирус, казаха в понеделник шестима кмета от три континента, които обединиха сили в нова мрежа в подкрепа на правата на жените.

По света Covid-19 оказва значително въздействие върху женската заетост, неплатения труд, здравеопазването и безопасността и е необходимо да се обърне критично внимание на тези неща, казаха организаторите на Градско средище и мрежа за полово равенство (на английски абревиатурата на групата е CHANGE, което значи ПРОМЯНА - бел.прев.). 

Мрежата има за цел да популяризира и споделя сред градските кметове по света новаторски проекти, насочени към борбата с половото неравенство.

"Местните правителства могат и би трябвало да водят", каза кметът на Лос Анджелис и първи председател на мрежата Ерик Гарсети, който се включи заедно с кметовете на Барселона, Фритаун, Мексико, Лондон и Токио в интернет семинар (уебинар) с медиите.

Данни на Световния икономически форум показват, че при сегашното темпо разликата в заплащането между половете няма да бъде заличена още 257 години, каза той.

"Трябва спешно да действаме", каза Гарсети. 

"Не можем да позволим тази пандемия да ни върне още повече назад."

Според изследване на консултантската фирма "Маккинси енд Ко" работните места на жените са 1.8 пъти по-застрашени да бъдат загубени по време на пандемията, отколкото тези на мъжете, а правителствени данни показват, че от общо 1.1 милион работници в САЩ, загубили работата си през септември, 80 процента са жени.

В Лос Анджелис всеки градски отдел трябва да има план за действие и критерии във връзка с половете и да показва напредък в справянето с половото неравенство - като назначаване на жени в управителните съвети и на висши длъжности, заличаване на разликата в заплащането и гарантиране, че повече момичета използват обществени места като спортни площадки, каза Гарсети.

Ада Колау - първата жена кмет на Барселона, която нарече своята администрация "феминистко правителство", обърна внимание на неплатената работа по гледане на деца и възрастни роднини.

"Трябва да се борим срещу неравенството и несправедливостта, на които жените продължават да са подложени, и да направим така, че работата по полагане на грижи, която е бреме, носено най-вече от жените, да спре да бъде незабележима", каза Колау.

"ГОРД ФЕМИНИСТ"

Кметът на Лондон Садик Хан, който определя себе си като "горд феминист", каза, че според доклад в Англия майките са с 47 процента по-застрашени от бащите да загубят или напуснат работата си при пандемията.

Като се има предвид, че 80 процента от нископлатените работни места се заемат от жени, градската управа на Лондон инвестира 3 милиона британски лири за "преквалификация" и "повишаване на квалификацията" на жените за намиране на по-добре платена работа, каза той.

"Искам половото равенство да бъде внедрено във всичко, което правим, не просто грижите за децата, колкото и важни да са те, а от жилищната политика до политиката за наемане и задържане на персонал, от полицията до околната среда", каза Хан.

Кметът на Мексико Клаудия Шейнбаум каза, че ключов приоритет е борбата с домашното насилие, което се влошава по време на карантината, когато жените и момичетата са затворени вкъщи със своите насилници.

Градската управа създаде мрежа от 100 адвокатки, които помагат на жените да подават сигнали за домашно насилие и предоставят безплатни правни съвети, каза тя.

Две трети от 50-те хиляди заема за малкия бизнес в града, отпуснати от началото на пандемията, са дадени, за да се помогне на жените да станат икономически независими, каза Шейнбаум.

Ивон Аки-Сойър - първата жена кмет на Фритаун, столицата на Сиера Леоне, каза, че се е съсредоточила върху справянето с най-голямата майчина смъртност в света и оказването на подкрепа на работещите майки за отглеждане на децата.

Миналия месец властите във Фритаун започнаха насочена към жените електронна програма за обучение за боравене с мобилен телефон и откриха първия в града дневен център за малки деца на продавачи по пазари, повечето от които са жени, каза тя.

"Използвам своята служба, за да покажа на момичетата и жените в моя град, моята страна и света, че можем и би трябвало да бъдем носители на промяната", каза Аки-Сойър. 

По БТА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят