Фермери дават на прокурор зам.-министъра на земеделието Васил Грудев

Протестиращи заради намалените им евросубсидии фермери заявиха, че ще внесат до края на седмицата в прокуратурата сигнал с данни за извършени нарушения от зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, които са довели до огромни печалби за свързани с него фирми. Това заяви председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители Александър Атанасов по време на организираната пред агроминистерството демонстрация в понеделник по обяд.

Недоволството на земеделците и заради намалените им повече от два пъти сегашни субсидии за агроекология, които в момента са 38.50 лв./дка., а в същото време изискванията за тяхното изплащане се увеличават, посочи председателят на асоциацията.

"Много от земеделските стопани повярваха на лъжите на Грудев, че агроекологията спира и няма да има плащания, защото няма пари. Решенията се взимат на базата на прищевки и лични амбиции и се унищожава единственият работещ сектор", допълни Атанасов. Според него зам.-министър Грудев неправомерно и в нарушение на всички административни процедури еднолично, и въпреки категоричното несъгласие на експертите, участвали в работните групи, променя наредби точно преди излизането им в Държавен вестник.

Протестиращите заявиха, че искат да помогнат на земеделския министър Десислава Танева и призоваха министър-председателя Бойко Борисов да чуе истината за действията на Васил Грудев, и да се освободи от зам.-министъра, определен от тях като псевдоексперт.

От обявените 3 хиляди участници в протеста само 50 души се събраха пред земеделското ведомство в центъра на София. Имаше и такива, поканени от кастинг агенция, предаде БНР. Притеснени хората си тръгнаха, но дойдоха зърнопроизводители и казаха, че е пълна мистерия "какво става с парите, които трябваше да се дадат".

Наличните демонстранти обявиха, че протестират срещу липсата на диалог и желание на министерството да не предприема и извършва нормативни промени, които са абсурдни, неаргументирани и в нарушение на действащите норми, законодателството и най-вече в противоречие на приетите програма и регламенти на Европа. Според тях това ще доведе до санкции.

Васил Грудев от своя страна обясни, че през изминалите две години 1200 земеделски производители са усвоили 260 милиона евро за егроекологични плащания. Според него, макар и парите за агроекология в новата програма за развитие на селските райони да са по-малко ще стигнат за повече хора, включително пчелари и животновъди.

Целият бюджет на мярката 10 "Агроекология и климат" е около 220 милиона евро с цел да достигне до над шест хиляди земеделски производители.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?