Фермерите получиха обещание за 1.118 млрд. лв. субсидии до края на януари

Договориха с Орешарски и Греков и по-нисък акциз върху горивата за земеделски нужди

Фермерите получиха обещание за 1.118 млрд. лв. субсидии до края на януари

Споразумение за изплащане до края на януари 2014 г. на всички европейски субсидии и национални доплащания за фермерите, които са на стойност 1.118 млрд. лв. за прикрючилата селскостопанска 2012/2013 г., подписаха във вторник след над три часа преговори земеделският министър Димитър Греков, заместник-министърът на финансите Людмила Петрова и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Фермерите, при които има нередности или неточности в подадените заявления за субсидии според обработваемата площ или отглеждания добитък, ще получат своите средства до 30 април 2014 г. "Това е което в крайна сметка е много добро и малка отстъпка от наша страна, но в полза на земеделските производители. Така че те до края на януари ще получат всички доплащания, необходими за 2012/2013 година", каза Греков.

Вукодинов обаче определи договорката като компромис от страна на зърнопроизводителите, който като постигната на 8 август уговорка със земеделското министерство била плащането да се осъществи до декември 2013 г. По думите му 20 на сто от субсидиите или около 200 млн. лева, какъвто размер бе договорен през август, е твърде малка част от пакета субсидии и е нямало да имат осезаем ефект върху земеделската дейност и производителите.

"Затова предпочетохме да се плати максимално големият размер през януари, още повече че тогава те ще са на прага на новата земеделска кампания. Надяваме се споразумението да се изпълни и земеделските производители да работят спокойно и в предвидими условия", коментира Вукодинов.

По време на разговорите, в които е участвал и премиерът Пламен Орешарски", са договорени и допълнителни 2 лв. на декар към националните доплащания, но тяхното даване ще зависи от възможностите на националния бюджет в началото на следващата година. За изплащането на тези пари ще са нужни около 60 млн. лв., обясни агроминистърът.

Страните са се договорили още от 2014 г. да бъде намален акцизът на горивата, използвани за земеделски нужди. Това ще струва на бюджета около 84 млн. лв. догодина, обясни Греков.

Обратното начисляване на ДДС за сделките със зърно ще бъде с прогнозен период за две години и ако проработи добре, ще се увеличи на четири години, стана ясно още след срещата.

До края на годината трябва да бъде изготвен или поне обсъден Закон за браншовите организации, добави той. По думите на министъра с това се слага началото на правила за изплащане на субсидиите, което да става по-рано от досегашните срокове, а именно - в началото на годината.

Сред обсъдените теми е било и удължаването на мораториума върху продажбата на земеделски земи на чужденци. Министър Греков, който преди време се обяви забраната да важи още 7 години, каза, че е направено запитване до Европейския съюз дали имаме право да направим това. Според зърнопроизводителите такъв мораториум е крайно необходим, за да се стабилизира земеделското производство у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?