Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фермерски проекти са одобрявани според телефонни обаждания

35 коментара
Фермерски проекти са одобрявани според телефонни обаждания

Г-н Найденов, вече трета седмица сте на поста. Изкачат ли нови далавери в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и в звената към него?

Целият инспекторат в МЗХ е ангажиран на 100 процента с проверки, каквато му е била работата, но не я е вършил. С помощта на служители на ДАНС и в ежедневен контакт с прокуратурата всеки ден където пипнем - излиза нещо.

Какво излиза?

Не искам да говоря предварително. Предполагам, че със смяната на ръководители в звената и агенциите и с влизането на новите директори ще се извършват още проверки и ще стане ясно.

Продължава подаването на сигнали за всякакви нередности и злоупотреби, но те още се проверяват, за да бъдат констатирани. Преди да ги докажем, не може да ги обявяваме. Дължим тези проверки на хората, защото вече започнаха обвинения от страна на сегашната опозиция БСП и ДПС за реваншизъм. Няма реваншизъм, дължим това на хората.

Не отнемат ли прекалено много време и усилия тези проверка на фона на толкова много проблеми, които спешно трябва да се решат в земеделието?

Винаги оправданието за по-спешни неща досега е пречило на управляващите да се заемат сериозно с проверки на злоупотребите на предишните.

Дойде царят, зарече се, че ще разследва нещата преди него, пък после - имало по-спешни неща за решаване. И БСП се точеха на царя, пък после се заобясняваха, че отнемало време и забравиха за царските гори и за магистрала “Тракия“.

Така е, отнема време и затова съм на работа по 12 часа на ден, даже имам две секретарки, които се сменят, защото не могат да издържат. От тях не мога да искам да работят по 12 часа, но аз съм тук и в срещи от 7.30 до 19.30 часа.

Ако и ние излезем с оправданието, че няма ресурс и време, ще разочароваме хората, които са ни гласували доверие. Затова със заместниците ми отделяме от личното си време.

Кога все пак очаквате да приключат тези проверки?

Приоритетно е доказването на вече констатираните злоупотреби с разпоредителните сделки с имущество – сгради и земи на техникумите и структури на Селскостопанската академия. С това се занимават и колегите от ДАНС.

Все още не сте казали за колко сделки и какви декари става въпрос при нарушенията с опитните полета.

Много са и касаят не само действията на бившия министър Валери Цветанов, но и преди него – на Нихат Кабил, и на хора от техните екипи.

А по-назад във времето на Мехмед Дикме стига ли се?

Преписките са толкова много и нямаме още пълната информация, и не е коректно да я изнасяме в този вид, за да не попречим на разследването.

Шефът на Селскостопанската академия, която отговаря за имотите на учебните заведения, Светла Бъчварова, ще бъде ли уволнена?

Не. Вчера имаше провокиран скандал с Георги Пирински за мой разговор с нея, но Бъчварова ми каза, че не се е чувала с него. С нея говорих в качеството ѝ на председател на Селскостопанската академия и тъй като част от злоупотребите касаят техни имоти, аз я инструктирах да съдейства на разследването.

А тя какви обяснения ви даде за тези сделки?

Това, което ми каза, ще трябва да обясни и на разследващите органи. Но искам да отбележа, че не съм ѝ се извинявал, тъй като не съм я обвинявал персонално за нещо. Ясно е, че като съм я инструктирал да съдейства на разследващите, значи не става въпрос за нейни злоупотреби. Тях са ги вършили други хора. Направените към момента констатации за нарушения в земеделието не се отнасят до нейната работа като зам.-министър.

Всичките далавери, които изникват от различните звена към МЗХ, ще доведат ли до преструктуриране на агенции или служби?

Аз съм поискал от Бъчварова пълен доклад и анализ за предприемане на структурни реформи в Селскостопанската академия, който да бъде предоставен и на премиера, тъй като той назначава ръководителя на това звено. На тяхна база ще се предприемат действия.

Нормално е да искаме да използваме ресурса на академията, тъй като досега тя не беше в услуга на земеделските производители. Ще се направи корелация със Службата за съвети в земеделието, която също се оказа неефективна, и двете трябва да станат финансово-приложно звено, което да работи за иновациите и модернизацията на селското стопанство.

Факт е, че със сегашното конвенционално земеделие нямаме никакъв шанс в Европейския съюз.

Дори и в сегашния си вид обаче то единствено в последните месеци преди кризата осигуряваше ръста на българската икономика.

Представете си тогава какъв е потенциалът на земеделието ни, ако се прилага общата селскостопанска политика на ЕС. С фиксираните 44 на сто от евробюджета за фермерите ръстът е гарантиран. Трябва да се възползваме от конкурентните възможности на българското селско стопанство с прекрасните ни условия и екологични качества. Това ни позволява да участваме в запълването на оформящия се дефицит от 1-2 процента на зърнения пазар в световен мащаб.

Вместо това от нетен износител на храни през 2007 г., България се превърна в нетен вносител, което е достатъчен показател за лошата политика на предишното правителство.

Ще покажем, че земеделието ни е приоритет. Досега то винаги е било давано на малкия партньор в управлението. Още ако щете от времето на комунизма – тогава е било на БЗНС, при кабинета на ОДС то се управляваше пак от БЗНС, после го пое ДПС и за водещата политическа сила никога не е било приоритет.

Сега за ГЕРБ аграрният сектор става водещ, защото в условията на икономическа криза селското стопанство може да се използва и за алтернативна заетост.

Много от строителните работници, които отидоха в големите градове от селски райони единствено заради безхаберието на предишните власти, сега може да се върнат, тъй като именно строителството е най-потърпевшо от кризата, а пък земеделието винаги е изпитвало остър недостиг от работна ръка.

Изключително важно е да се използва ресурсът на програмата за развитие на селските райони. Няма друга, която да дава 3.2 млрд. евро и още 2 млрд. лв. национални доплащания до 2013 г.

Тя обаче е зациклила в много подадени проекти и изключително малко контрактувани договори. При нея ще има ли преструктуриране и промяна на финансовата рамка?

Първо се предвижда актуализация на програмата, каквато възможност имаме след 2010 г., защото дори и коректно да са били изготвени мерките, реалните обстоятелства и нужди налагат корекции. Предвижда се промяна в управлението на средствата в Държавен фонд “Земеделие“ и в дирекцията за развитие на селските райони, чиито директори неслучайно бяха освободени.

Ще се наложи предвидени средства по едни мерки да се насочат към други, към които има по-голям интерес. И ние ще използваме времето до края на годината, за да се подготвим за летящ старт в разговорите с ЕК за корекция на програмата за селските райони.

По САПАРД дори и да се отблокират спрените 140 млн. евро, дали страната ни ще има възможност да усвои тези суми, както и останалите милиони по програмата, за които преди година липсваха проекти?

Не е ясно, защото тепърва ще се прави оценка от кои проекти кандидатстващите фермери са се отказали, кои не могат да бъдат реализирани и колко пари ще се усвоят. Надявам се такъв анализ да бъде направен бързо от новия директор на фонд “Земеделие“, който очаквам да бъде избран следващия вторник.

Бившият шеф Ализан Яхова ни предостави доклад за работата си, но ние не можем да знаем в момента той дали е коректен, дори и действително да е верен.

Искам да използваме ваканцията на Брюксел, за да се подготвим и при решение за отблокиране на средствата през септември, да имаме създаден оперативен порядък за усвояване на максимално повече от средствата по САПАРД. Но сама разбирате, че това е свързано и с осигуряване на банков ресурс за проектите, а сега моментът е деликатен заради кризата.

Казахте, че одобряването на проекти по програмата за селските региони ще слезе в регионалните звена на Разплащателната агенция. От кога фермерите може да очакват това?

Трудно е да кажа, тъй като аз самият не знам какво точно е реалното състояние във фонд “Земеделие“ и не мога да се ангажирам с конкретен срок, трябва да се направи оценка на административния капацитет на регионалните структури.

Знаете, че това е основната забележка на Брюксел в много доклади, която обаче бе разбирана от предишното ръководство на МЗХ като необходимост за назначаване на още хора. А те ако искат да назначат и три хиляди души, които да стоят и “да бият кучето“, това не решава проблема с качествата на служителите. Голяма част от назначените не са обучени, не знам дали въобще познават структурата на фонда и наясно ли са как да докладват за нередности по проекти.

А проекти под каква стойност може да бъдат пратени за одобрение в регионалните структури?

Това също е въпрос на преценка и ще зависи от капацитета на регионалната администрация. Различни са вариантите, много са исканията на организациите, включително и за предоставяне на възможността всички проекти да се подписват на регионално ниво. Аз разбирам тяхното искане и ако това е работещата формула, може да се стигне и до нея.

Очевидно е, че сегашната формула не работи. Имам информация, че досега проектите не са се разглеждали по реда на тяхното постъпване, а по реда на телефонни обаждания. Обаждат се с инструкция “разгледайте проекта на еди кой си“ или пък с по-страшното - “не разглеждайте този и този проект“.

Ще трябва да се провери и това от разследващите органи, да се спре тази практика и да се спазват разписаните процедури.

Вече отстранихте директора на фонд “Земеделие“, да очакваме ли същото за шефа на САПАРД?

Предполагам, че да. Това е моето лично мнение, защото той, влизайки със съмнения за конфликт на интереси, не може да си върши работата. Затова при избора на бъдещото ръководство водещото е да няма и капка съмнение за лобиране в една или друга полза, да няма никакви връзки с фирми от бранша, защото излизането от дружествата нищо не значи.

Обсъдихте ли вече доколко трябва да се свият заместниците във фонда, за което настояваше и бившият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева, но никой не я послуша?

Тя да не казва, че не е чута, защото аз виждам какъв ресурс имам като министър, а тя като вицепремиер, ако е искала действително по-малко заместници във фонда, е щяло да се случи. И аз сега като ви казвам, че те ще бъдат намалени, значи това ще стане.

На първия управителен съвет на фонда не успяхме да дискутираме тази тема, но моето предложение ще е за трима заместници. Как министърът може да е с двама заместници, а шефът на фонда – да е със седмина?

Ще успеете ли да спасите всички застрашени директни плащания от ЕК?

По отношение на актуализацията на ортофото картата на земите в сряда кабинетът реши да се купят сателитни снимки. За неправилното изплащане по вина на бившия министър на субсидии за т.нар код 6 разбирам, че вече стопаните са били санкционирани да възстановят неправомерно прибраните суми. Беше недопустимо обаче заради платени без право 4.5 млн. лв. да се поставят под заплаха 400 млн. лв.

Ще получат ли българските фермери от 16 октомври евросубсидиите си за 2009 г. ?

В периода от края на септември до средата на октомври ние ще чакаме решението на ЕК за размера на субсидиите, които трябва да разпределим за тази година.

Без да се оплаквам, но наистина положението е изключително тежко. Ние трябва да оправяме за дни нещо, което предишните правителства са забърквали с години.

И ако все пак има санкции от ЕК, аз съм сигурен, че сегашната опозиция ще каже, че ние не сме се справили. Няма как да обясним на земеделските производители, че ние за два месеца не сме успели да оправим бакиите за ДПС за два мандата.

Как вървят разговорите с финансовото министерство за осигуряване на националните доплащания за 2010 г.?

Нашата позиция и тази на премиера е, че разбираме финансовото състояние на държавата. Виждате, че то с всеки ден се влошава, но трябва да се намерят пари за отрасъла. Даже на последното заседание като обсъждахме този въпрос, от финансовото министерство казаха, че се прави всичко по въпроса за осигуряване на средства и ако не през октомври-ноември, това ще стане през януари. Реакцията на премиера бе, че като му умре на човека кравата през декември, какъв е смисълът да му се дават пари през януари. Позицията на премиера в това отношение е много категорична.

Какви са данните ви за състоянието на реколтата и ще бъде ли използван най-сетне моментът за въвеждане на механизма за интервенция на пазара при сривове и скокове в цените на основните храни?

Реколтата ще е достатъчна като количество, но отново стои проблемът с покриването на квотата за качеството на пшеницата. Дъждовете, които влошиха качеството на пшеницата, обаче спомогнаха за отлично качество на слънчогледа и царевицата. Имали сме доста по-добри години откъм реколта, но и доста по-тежки, така че всякакви спекулации за поскъпване на житото и на хляба нямат почва.

Що се отнася до интервенционната агенция, трябва да се започне работа по нейното изграждане и акредитиране, защото възможностите на този механизъм не се използват, както, например, направи Германия преди време за защита на цените на суровото прясно мляко.

У нас нищо не е направено, а е използван Държавният резерв, но не за да влияе на пазара на храните, а за да направят някаква далавера и печалба с определени фирми. Ще направим всичко възможно за следващата реколта системата вече да работи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ха-ха-ха
  #36

  но пък от сърце

 2. Zemedelec
  #35

  Айде всички турци вън от министерството и структурите му

 3. Ха-ха
  #34

  " ... как да оправим бакии на две правителства за два месеца?" Ами няма как, ама много бързо си признахте бе, ще си ходите ли или малко ще полапате и вие?

 4. НароднаРепублика
  #33

  Ето от това личи вече, че министърът е в час с нещата, не е само "животновъд", както се опитваха да го изкарат някои.Нито пък се вижда чистка да се започва, а че има доста некомпетентни хора по места - това е повече от ясно. Надявам се да успее да ги изчисти бързо, но естествено да започне от главата!!!До тук - отличен (6)

 5. коко
  #32

  Винаги сте били фалшиви,но глупаците не ви различават.

 6. НАБЛЮДАТЕЛ
  #31

  и те са като другите, защо ли!? Знаете ли че новият зам. министър, които отговаря за еврофондовете и е на 31 години е син на един от най-големите крадци на Добруджа. БАЩА МУ Е ОТКРАДНАЛ НЯКАКВИ СИ 600 000 ЕВРО И СИ Е НАПРАВИЛ СТРАХОТНА БАЗА ЗА СЪХРАНЕНИЕ!! Ха да ви е честит!!Дали пък няма сега да прибере и по-друг начин (вече има опит в краденето) и още малко парички от еврофондовете?!?Колко ли парички са дали на г-н ПРЕМИЕРА за да тане точно това момченце зам.министър и да отговаря за еврофинансирането?!? Говори се че са някакви дребни - 200 000 евро?!?

 7. znam
  #30

  Ако това, което казваш, е вярно, то е много страшно. Мошениците в сянка дърпат конците чрез свои хора във властта. Въпросът за морала е най-големият въпрос на нашето време. И с него на върха на копието пристига и новата власт. Е, и к`во? Оказа се, че до държавната хранилка пак пристигнаха знайни и незнайни тарикати - Божо Димитров и Петко Сертов са само от най-видните примери. Колко ли брат`чеди, синчета, дъщерички и племенници се уридеха сега?

 8. сп
  #29

  Чета мненията и се чудя как новото правителство, колкото и да има желание, ще се оправи с такъв народ. Как няма една добра дума за това, което се опитват да направят - да спрат далаверите.Никаква подкрепа- само ругатни.Нищо не заслужава тоя народ, не народ , мърша.

 9. Академик
  #28

  Може би все пак трябваше да се извините на Г-жа Бъчварова, Г-н Министър. За това, че съвместяваше цяла дузина длъжности. За това, че бе заместник-министър, член УС на фонд "Земеделие", фонд "Тютюн", надзора на "Булгартабак"(все още), че си присвои трудове на колеги, за да се хабилитира (в подведомствения си научен съвет) и като капак е назначена на 21.07.09 за член на Президиума на ВАК! - всичко това по времете на "успешното управление". И Вие ли ще обслужвате този човек, Г-н министър?

 10. aide
  #27

  Махнете отново шефа на САПАРД и започнете от начало, вие имате "достатъчно" време да се справите до края на годината. Дайте възможност на хората които си вършат работата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.