"Фигаро": Тайнствената епопея на траките се разкрива в Лувъра

"Фигаро": Тайнствената епопея на траките се разкрива в Лувъра

Тайнствената епопея на траките се разкрива в Лувъра, пише френският в. "Фигаро" по повод откритата в престижния френски музей експозиция "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", която може да бъде видяна от французите и чуждите туристи до 20 юли.

Изданието илюстрира статията си с богат снимков материал от изложбата. Вестникът посочва, че в района, в който едно време са живели траките, днес все още се откриват великолепни съкровища.

От 70-те години на миналия век досега няколко експозиции са представяли траките, като например тази от 1974 г. в Пти пале в Париж, или тази от 2006 г. в музея Жакмар-Андре. Тогава посетителите успяха да се възхитят на съкровищата от Панагюрище и Борово, на блясъка на една непозната за тях цивилизация.

Сега с новата експозиция французите и чуждите посетители на Лувъра ще могат да навлязат в детайлите на живота на траките, да се опитат да разберат по-добре каква е била тяхната история, тяхното всекидневие, тяхното място в античния свят.

Представените предмети в експозицията свидетелстват за необичайно великолепие, за занаятчийските умения на хората, които са ги изработили, но и разкриват какви връзки и контакти са имали траките с техните могъщи съседи.

В дългата история на траките експозицията се спира върху най-структурираното им царство - одриското царство и властването на цар Севт Трети. Експозицията илюстрира, че това
царство не е било един затворен свят, а един от основните играчи в античния свят, който непрестанно ще ни разкрива тайните си, посочва в. "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?