Финансовата проверка на "Еврохолд" придвижена и към прокуратурата, данъчните и ДАНС

Финансовата проверка на "Еврохолд" придвижена и към прокуратурата, данъчните и ДАНС

Междинен доклад с резултатите от извършената към момента финансова проверка на купувача на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ – "Еврохолд", е бил изпратен от Комисията за финансов надзор (КФН) до Главната прокуратура, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и приходната агенция, съобщиха от регулаторния орган в сряда.

Трите държавни институции трябва да преценят има ли необходимост от действия по техните компетентности. В съобщението на КФН не се посочва какви са досегашните резултати от проверката срещу застрахователния холдинг, инициирана след призиви на депутати да се провери произхода на средствата на дружеството за закупуване на бизнеса на ЧЕЗ  у нас.

Това е чувствителна тема след като за предишния купувач на електроразпределителната мрежа в Западна България – пазарджишката "Инерком", имаше информации, че смята да финансира сделката си с пари от офшорки. Въпреки, че тогавашният купувач отричаше това, сделката бе блокирана от Комисията за защита на конкуренцията и "Инерком" не плати цената за придобиваните активи. Така се стигна до избора на сегашния купувач "Еврохолд", чийто досегашен бизнес е свързан със застраховането, продажбата на автомобили и предоставяне на лизинг за целта.

Още преди да бъде подписан предварителният договор по сделката между ЧЕЗ и "Еврохолд", която подлежи на регулаторни одобрения, депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов призова службите за сигурност да установят капиталите на "Еврохолд", защото може да има евентуално участие на офшорни компании в сделката на застрахователя с чешката ЧЕЗ. Така след като контрактът стана факт миналата седмица, КФН обяви преди два дни, че започва финансовата проверка на "Еврохолд".
 
Скоростно комисията е събрала факти и обстоятелства от проверките на "Еврохолд България“ АД и свързаните с него дружества, относно тяхното финансовото състояние  и цялостната дейност на холдинга. Това, което е установено досега, е изпратено на прокуратурата и ДАНС с цел преценка и действия по компетентност, заявиха от КФН.

В писмото на финансовия надзор подробно са изложени резултатите и заключенията на база проверената до момента документация, но не се посочва какви са те..

Също така е изпратена информация до Националната агенция за приходите с цел информираност за фактите и обстоятелствата, касаещи спазване на данъчното законодателство у нас и преценка на необходимостта от предприемане на действия по компетентност, допълва се още в съобщението.

В деня, когато от КФН обявиха за старна на проверката, председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" и съакционер Асен Христов заяви през журналисит, че не се притеснява от нея, тъй като компанията има изключително прозрачно финнасиране, голяма част от което е набрано през фондовите борси у нас, във Варшава и Дъблин.

Специално за сделката с ЧЕЗ стана ясно, че две големи международни банки - "Дойче банк" и японската "Номура", са предоставили на "Еврохолд" документи, гарантиращи предоставянето на синдикиран заем за 300 млн. евро за придобивката. Договорът с ЧЕЗ е за 335 млн. евро. Остатъкът ще дойде от планираното от застрахователя увеличение на капитала с 80 млн. евро през Българската фондова борса, което обаче все още чака финалното одобрение именно на КФН.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?