Според разследването на комисията за надзор над регистрираните одитори

Финансовите отчети на КТБ са проверявани от "КПМГ" през пръсти

Това може да е индикация за измама, компанията ще бъде санкционирана

Снимка: БГНЕС

При заверяването на "КПМГ България" на годишните финансови отчети на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) са допуснати слабости, съществени пропуски и неточности и има "основание да бъдат оценени като индикации за евентуална измама". Това е посочено в доклада от разследването на дейността на одиторската компания, който Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) е приела във вторник вечерта. Документът беше публикуван на страницата на комисията ден преди да бъде разгледан от парламентарната комисия по бюджет и финанси на закрито заседание в четвъртък.

Българският клон на КПМГ беше проверен от регулаторния орган за заверените годишни отчети на КТБ в периода от 2009 до 2013 г. Това стана след като БНБ постави под особен надзор кредитната институция, а в края на ноември отне лиценза на банката заради капиталова дупка от 3.75 млрд. лв.

"Констатираните от одитора слабости, противоречащите си или недостатъчни одиторски доказателства, които свидетелстват за непоследователно прилагане на политиките на банката за поддържане на документацията, представляват обстоятелства, за които има основание да бъдат оценени като индикации за евентуална измама и с оглед на това одиторът да преразгледа оценените рискове и да актуализира общата одиторска стратегия и плана за одит", пише в решението на КПНРО.

Одитният регулатор е преценил, че "КПМГ България" не е подхождал с нужната критичност към предоставяната му информация, предоверявал се е на вътрешния контрол и не е отчитал, че одиторските процедури, които са ефективни за разкриване на грешка, може да не са ефективни за разкриването на измама.

Според КПНРО, "КПМГ България" е трябвало по-конкретно и изчерпателно да докладва обстоятелства, които удостоверяват наличието на съществени пропуски във функционирането на вътрешния контрол и индикират евентуални измами, а освен това е трябвало по-конкретно да ги докладва на надзорните органи".

Регулаторът посочва, че "по отношение на отговорен одитор са били налице заплахи за спазване на фундаменталните принципи за почтеност и обективност и изискването за независимост съгласно Етичния кодекс на професионалните счетоводители, които не са отчетени и оценени като такива".

В началото на декември регулаторът наказа одитора Николай Орешаров с лишаване от право да извършва финансови одити за срок от 2 г. заради работата му с КТБ и свързани с нея дружества. Това е максималното наказание по закон. Орешаров е заверявал отчетите на над 50 фирми, които са кредитополучатели на банката.

От публикувания доклад на КПНРО не става ясно дали регулаторът ще санкционира и българския клон на международната одиторска компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?