Финансовият министър пред телевизия CNBC: Не сме готови за еврозоната

Петър Чобанов. Сн: БГНЕС

Министърът на финансите Петър Чобанов не смята, че сме готови за еврозоната, а и не вижда необходимостта присъединяването на страната ни към нея да се случи скоро. В интервю за американския канал Си Ен Ен той коментира ситуацията в еврозоната и перспективите България да влезе в нея.

"На този етап предпочитаме да изчакаме да завършат реформите и преструктурирането на институциите във валутния съюз, за да видим каква ще е окончателната форма, която ще придобие“, казва той.

Според министъра България ще се присъедини към еврозоната, когато настъпи моментът, но българската държава също има да проведе доста реформи, да рестартира икономическия си ръст и да подобри конкурентоспособността си.

В интервюто Петър Чобанов заявява още, че "политическата обстановка е предизвикателство за нас, но тя също ни помага да запазим фокуса върху провеждането на реформи“. Министърът казва още, че правителството има ясна програма за реформи, която ще следва и резултатите от нея ще покажат заслужава ли да управлява или не.

Според него, протестите са политически, а не социални. Финансовият министър уверява, че кабинетът ще направи всичко възможно от една страна да работи за рестартиране на икономиката, а от друга - да предложи мерки, за да разреши най-належащите проблеми, които са се натрупали в социалната област.

"В момента подготвяме бюджета за следващата година и разработваме законодателни промени, които ще доведат до засилване на конкурентоспособността и ще увеличат възможностите за участие на малките и средни предприятия в обществени поръчки“, казва в интервюто той.

Чобанов отбеляза, че се работи и върху намаляване на административната тежест на бизнеса и гражданите, както и преструктуриране на публичните разходи, за да се освободи място за инвестиции.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?