Финансовото министерство обяви начало на операция "Совите"

Финансовото министерство обяви начало на операция "Совите"

По почина на МВР и финансовото министерство започна мащабна операция за ловене на отклонения и нарушения на акцизния режим в страната и ѝ даде кодовото название "Совите". За операцията съобщи в петък по БНР вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той поясни, че служители на министерството, на данъчните служби и на митниците постоянно и без предупреждение ще проверяват производители, вносители и дистрибутори на акцизни стоки за спазване на акцизния режим, като проверките ще бъдат улеснени и направени по-ефективни с приета нова наредба на министерството.

"Защо "Совите"? Защото точно тези производители, които от време на време се оплакват, че има голям нелегален внос, контрабанда, примерно на алкохол, на цигари, се оказва, видяхте, един пример във вторник - голямата пратка, която хванахме, цигари контрабанда, която е произведена, експертите казват, в България", каза пред БНР Дянков, припомняйки за акцията на митниците и МВР във Варна във вторник, при която бе заловен контейнер с 500 хиляди кутии цигари при опит да се реализира фиктивен внос.

"А българските производители на цигари се оплакват - има голям нелегален внос, направете нещо, помогнете ни - а реално те до 8 часа, примерно казано, работят легално, след което почват да работят нелегално и произвеждат или цигари, или алкохол, за горива внос имаме вече данни", продължи министърът.

"Затова от вторник сме започнали масирана акция върху всички такива акцизни стоки, включително и в хазарта, в казината. Наричаме я "Совите", защото виждаме, че всички тези бизнеси, или една част от тези бизнеси, които уж са регламентирани, уж работят по закона, реално те са причината да има голям нелегален сектор в България. Ще направим така, че тия безобразия, защото ми писна от безобразия, да се занимаваме постоянно, същите хора, които казват "дръжте крадеца", един вид те са крадците", обясни министърът, изказвайки за първи път на глас подозрението, че легални производителите на акцизни стоки са в основата на схеми за укриване на акцизи и ДДС.

Дянков съобщи още, че заловените във Варна 500 хил. кутии цигари са от марка "Виктори", а експертизата е доказала, че те са произведени в България, а не както се предполагаше - в Китай.

"По експертизите, които сме направили, се оказва, че, да, предприятието в Благоевград на "Булгартабак" е производител на тези цигари, които уж да дошли от Китай, уж са били произведени в Китай. И това пак показва, че същите хора, които казват държавата повече трябва да направи, дръжте крадците отвън, а ние сме легалният бизнес, всъщност те вечерно време, да кажем, подпомагат, самите те подпомагат нелегалния бизнес и това трябва да спре", заяви Дянков.

Думите му предизвикаха реакцията на Иван Биларев, изпълнителен директор на "Благоевград БТ", където се произвеждат цигари от марката "Виктори". Пред БНР той каза, че не е виждал мостра от заловената контрабандна пратка и в лабораторията на фабриката не е направена експертиза дали цигарите са произведени в България. Той заяви още, че е убеден в невиновността на ръководеното от него предприятие.

Същевременно от финансовото министерство съобщиха, че е отнет лицензът за данъчен склад на бирената фабрика в град Мездра, която произвежда бира с марката "Леденика". Причината са нарушения на акцизния режим, или казано с прости думи - нелегално производство и неотчетени количества пиво. Съобщението прозвуча като илюстрация на обясненията на Дянков за операцията "Совите".

Министърът съобщи, че за първи път са започнали внезапни масирани проверки и на игралните зали и казината, като е приложена такава организация, че екипите от проверяващи да не знаят до последния момент в кой обект ще влязат, за да няма изтичане на информация.

От вторник до петъчния ден са проведени 40 проверки, които Комисията по хазарта е трябвало да прави, но "по неясни причини" не е правила изобщо.

Според министъра в три четвърти от 32-те вече проверени игрални заведения са открити груби нарушения на режима, като най-фрапиращото е, че тези заведения работели и като нелегални кредитори. Те хващали зависими от хазарта лица, предоставяли им "даром" пари да играят, след което, когато ги губели и така задлъжнявали, им прибирали колата или имоти.

Дянков обясни, че тази разпространена лихварска и "кредитна" дейност е абсолютно незаконна. На някои от тези обекти първо ще бъде наложена глоба, а на други ще им бъде отнето разрешителното, заяви той.

Министърът се похвали, че в митниците е извършена огромна работа и са махнати 1200 души, сред които и някои от митничарите с известни прякори. Той обаче обясни, че не може за няколко месеца да се реформира сложена с годините система и се закани приходната част от мита и акцизи да бъде изпълнена по план и дори преизпълнена.

Малко по-късно същия ден от Агенция митници съобщиха за пресечен опит за контрабанда на парфюми отново през ГКПП "Лесово". Стоката е открита в камион с германска регистрация, пътуващ от Турция за Германия. Турският шофьор е декларирал, че превозва авточасти и прибори за хранене.

При проверката е установено, че само два от палетите са с декларираната стока. Останалите над 15 търговски палета са пълни с десетки хиляди парфюми от 22 различни световноизвестни търговски марки. През ноември миналата година на същия пункт бе заловен камион с парфюми на стойност 4.8 млн. лева.

Още по темата
Още от Бизнес

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?