Дянков: АЕЦ "Белене" ще види бял свят само с европейски инвеститор

Дянков: АЕЦ "Белене" ще види бял свят само с европейски инвеститор

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви в понеделник, че проектът за АЕЦ "Белене" може да види бял свят, само ако бъде избран европейски инвеститор. Конкурс за консултант, който да избира такъв инвеститор, бе обявен в петък. По същото време правителството съобщи, че се създава финансирана от Русия проектна компания за "Белене", която да финансира изграждането на централата, докато не бъде избран инвеститор.

Москва предлага заем на България от 2 млрд. евро, с които да продължи работата по проекта през тази и следващата година. Очакванията са след толкова време да стане ясно ще бъде ли избран стратегически инвеститор, който да заеме мястото на германската RWE, която се оттегли миналата година.

Вече втора година България не може да намери финансиране за проекта, като единственото налично си остава руското. Предишното правителство на Сергей Станишев не посмя да сключи предлагания от Москва заем, отказвайки да се ангажира с държавни гаранции.

Държавни гаранции не дава и Симеон Дянков, представяйки това като "голям успех".

"Вече няма държавна гаранция по сделката и това за нас е голям успех. Трябва обаче да намерим и европейски инвеститор. Ако няма такъв инвеститор – няма да има "Белене”, ако има – ще има”, поясни той пред телевизия Про.бг в понеделник.

Не е ясно кой ще връща руския заем и какво ще стане с полупостроената централа, ако не се появи европейски инвеститор. Срещу другата част от заема Русия иска дялово участие в АЕЦ "Белене".

Макар да твърдеше, че България няма нужда от тази централа и че първо трябва да се види дали проектът е рентабилен, в края на миналата година правителството обеща на Русия да продължи проекта, независимо, че до днес няма официално обявена оценка дали е рентабилен. Преди няколко дни премиерът Борисов каза, че ще продължим изграждането "Белене", а накрая ще кажем дали е изгоден.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов коментира в понеделник, че най-тежкият проблем е финансирането на проекта, който се стоварва върху данъкоплатците. Това е най-сложното упражнение - руската страна не иска да носи рискове и иска те да бъдат прехвърлени върху българската страна. Друг инвеститор от страна на ЕС не е заявил желание за участие и така един 10-милиарден проект се стоварва върху гърба на българския данъкоплатец в години на свирепа криза, заяви Костов.

Според него е невъзможно е правителството да отиде на такъв компромис, защото това е непосилно за България.

Министър Дянков повтори и условието на правителството за петролопровода "Бургас-Александруполис": "Ще им казваме твърдо "Нет"! Докато няма екологична оценка, твърдо стоим зад жителите на Бургас и няма да позволим строителство”.

Берлин ще ни даде "без пари" данни за укрити сметки в Швейцария

Министърът съобщи, че тези дни служители на НАП заминават за Германия, за да се запознаят с информацията за диска с евентуални имена на хора, които не са платили данъците си в България, а се изнесли пари в Швейцария. "Ще си изискаме данъците на тези големи суми”, каза вицепремиерът.

По думите му правителството работи съвместно с германското, което реши да закупи диск с крадена информация за германски граждани, които използват сметки в Швейцария за укриване на данъци. "Това на нас нищо няма да ни струва. Бойко Борисов има добри лични отношения с Меркел, ние с Шойбле се харесваме. Така че на базата на харесване, без пари ще вземем тази информация”, разясни Симеон Дянков.

Той обеща през тази седмица голямо развитие по стартиралата операция "Сови".
"Това е първата част на "Совите”– акцизите, а втората – проверката на физическите лица, които не са се регистрирали по ДДС и не са си плащали данъците на суми от над 50 хиляди лева.  Сред тях има много известни имена, но когато ги регистрираме и те не си платят данъците, тогава имената им ще станат известни. Регистрацията по ДДС вече започна”, каза Дянков.

Добра идея е да се отворят икономическите досиета

Той подкрепя идеята на президента Георги Първанов да бъдат отворени икономическите досиета. "За мен е добра идея. Операция „Совите” всъщност е паралелна идея с тази на държавния глава – ние отваряме данъчните досиета, той настоява за икономическите", каза Дянков.

Ако шефът на "Булгартабак" се държи нагло, си отива

Според него не по-високият акциз увеличава незаконния внос и износ на цигари. "За 2009 г. до 40-50 процента се е вдигнала контрабандата, без да е бил вдигат акцизът”, посочи Дянков. Самите фирми - разпространители, вносители и производители на цигари, са има участие в контрабандата. "Реално тези фирми са част от контрабандата. Като се заговори за "Булгартабак”, кой скача? Корнелия Нинова и Сергей Станишев. Нелегално тези фирми са работили за тези политици, затова скачат... Ако директорът на "Булгартабак” продължава да се държи така нагло, няма да е директор дълго време”, закани се финансовият министър.

Алексей Петров и ССИ пратили "смешни" предложения

По повод писмото, което задържаният бивш съветник от ДАНС Алексей Петров му изпратил с икономически и финансови мерки за сваляне на лихвите, министърът заяви, че идеите на Алексей Петров, препратени чрез ССИ, са твърде смешни от икономическа гледна точка, за да заслужават коментар.

Симеон Дянков, поясни още, че американският начин на политика е да казваш това, което си мислиш. Така той не вижда нищо необичайно в твърдението си, че Сергей Станишев му прилича на съсел или че БАН е населена с "феодални старци".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?