За първи път Русия може да получи АЕЦ зад граница

За първи път Русия може да получи АЕЦ зад граница

Русия за първи път има възможност да получи атомна електроцентрала зад граница. Москва не успя да уговори България да вземе кредит за АЕЦ "Белене" и сега Русия е готова да финансира строителството. В продължение на две години ще бъдат вложени 1.9 милиарда евро. В замяна Русия може да получи до 80 % от акциите на централата. България ще има опция за изкупуване на този дял, но ако не се възползва от нея, Русия ще дострои централата и ще остане неин собственик. Тези вложения могат да се изплатят, ако АЕЦ "Белене" реализира енергията на свободния пазар.

Руската страна ще вложи през следващите две години средства в строителството на АЕЦ "Белене" в България, заяви в петък в София ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко. Сега проектът за изграждане на два енергоблока с обща мощност 2 ГВт е спрян заради липсата на инвеститор. Г-н Кириенко отбеляза, че Русия е готова да осигури финансиране. През 2010 и 2011 г. се планира да бъдат вложени 1.9 милиарда евро. Частично е възможно парите да се вложат "на временна основа" – тези средства ще бъде длъжен да върне инвеститорът, чието намиране е задължение на българското правителство.

Русия също е готова да стане акционер в "Белене", като размерът на пакета също трябва да определи София, която сега контролира 51 % от акциите на консорциума по строителството на бъдещата АЕЦ.

Средствата за строителството на АЕЦ "Белене" трябваше да инвестират България и германската компания RWE, която притежаваше 49 % от акциите. Генерален изпълнител е "Атомстройекспорт" (част от "Росатом"). Стойността на контракта бе 3.99 милиарда евро, но цената трябваше да се коригира според инфлацията. През есента на 2009 г. обаче RWE излезе от проекта, а България сега не е готова да финансира строителството. Русия предлагаше на София заем от 2 милиарда евро за продължаване на строителството, но България отказа.

Сергей Кириенко подчерта, че е уверен, че проектът е печеливш и изгоден. Но по думите му строителството трябва да започне колкото се може по-бързо, тъй като консервацията и последващата разконсервация на площадката ще изискват разходи. Българският енергиен холдинг обяви конкурс за избор на финансов консултант, който ще бъде длъжен в продължение на година и половина – две да определи нова схема за финансиране и да намери инвеститор. Ръководителят на "Росатом" обаче заяви, че работата може да започне още през март, когато завърши "техническото изработване" на условията.

Новата схема може да позволи на Русия да получи контрола над АЕЦ "Белене". Ако не бъде намерен нов инвеститор, а България не е в състояние да финансира строителството, Москва е готова да продължи да влага свои средства, казва източник на "Комерсант", близък до преговорите.

На София е предложен вариант, при който по време на строителството Русия ще получи до 80 % от акциите в "Белене". Ако не бъде привлечен инвеститор, България може да финансира останалите 20 % в края на строителството. София ще получи опция за изкупуване на руския дял. Но ако не се възползва от нея, Русия е готова да остави централата своя собственост.

В сделката Русия изпълнява ролята на банка, която дава на компанията средства с условие, ако те не бъдат върнати, заемът да бъде конвертиран в акции, отбелязва старши-анализаторът на ФК "Откритие" Павел Попиков. Изплащането на проекта, добавя анализаторът, зависи от това, дали АЕЦ ще участва на пазара на електроенергия. Текущите разходи за поддръжка на АЕЦ са по-ниски отколкото при топлоелектрическите централи, поради което при равни условия маржът на атомната генерация ще бъде по-висок, обяснява Павел Попиков. През септември 2009 г. Сергей Кириенко заяви, че през 2015-2016 г., когато трябва да заработи АЕЦ "Белене", цената на киловатчас в България "според най-песимистичната прогноза" ще е 6 евроцента, но самият той смята за по-реалистична прогнозата на Евросъюза за 8-12 евроцента.

Сега 40 % от енергийния баланс на България осигурява АЕЦ "Козлодуй" с мощност 2 ГВт, построена по съветски проект през 1988-1993 г. В близките години закриване на старите блокове не се планира. Нещо повече – енергийният излишък в страната може да нарасне.

Българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза през февруари, че е "вероятно" строителството на нов блок с мощност 1 ГВт в Козлодуй и страната възнамерява да проучи инвеститорския интерес към този проект. Старши-анализаторът на ИФК "Метропол" Сергей Бейден отбелязва, че от 2007 г. България либерализира енергийния си пазар. Страната вече има излишък от електроенергия, делът на резервните мощности през 2008-2009 г. е бил около 37 % и новата АЕЦ ще може да изнася енергия, добавя той.

Но за Русия проектът е изгоден и поради това, че ще осигури на "Росатом" пазар за неговото гориво, добавя Сергей Бейден. Източник на "Комерсант" в атомния отрасъл казва, че преговорите за цената на ядреното гориво за "Белене" ще се проведат през 2010 г. Цената на горивните контракти за централата не се оповестява, но по данни на ТВЕЛ (производител на гориво за руските реактори) през 2008 г. продажбите на пазара в Източна и Централна Европа са донесли на компанията 400.6 милиона долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?