Москва твърди, че НЕК е одобрила техническия проект за АЕЦ "Белене"

Техническият проект за АЕЦ “Белене”, изготвен от изпълнителя на бъдещата ядрена централа “Атомстройекспорт“, е бил одобрен от българската Национална електрическа компания (НЕК), която е възложител на проекта. Това съобщи в петък руската компания, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Следваща стъпка е получаването на разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) на България, съобщи вицепрезидентът на “Атомстройекспорт” (АСЕ) Генадий Тепкян. Той изрази благодарност към всички участници в подготовката на проекта и отбеляза, че “руската компания има проект, който съответства на всички установени европейски стандарти”.

Към момента нито НЕК, нито АЯР са давали каквито и да е официални съобщения за издадени разрешителни.

Техническият проект на АЕЦ "Белене” е разработен от проектанта "Атоменергопроект”, съвместно с предприятията "Хидропрес”, "Силови машини” и Курчатовския институт.

НЕК е одобрила и Междинния отчет за обосновка на сигурността и Анализа на сигурността на проекта, твърдят от АСЕ.

Преди две седмици от АЯР съобщиха, че са върнали въпросния технически проект в НЕК за преработка с редица забележки.

Някои от тях са чисто редакционни, породени от несъответствие на различните проектантски части, други са свързани с искане за повече доказателства, че проектът съответства на условията на площадката в Белене, обясни тогава председателят на АЯР Сергей Цочев.

На НЕК бяха дадени два месеца да върне в регулатора проекта с отразените забележки и препоръки, като Цочев коментира, че е възможно техническият проект да бъде одобрен до средата на юли 2010 г.

Техническият проект на АЕЦ "Белене" не може да се смята за одобрен, докато не се произнесе окончателно Агенцията за ядрено регулиране, заяви нейният председател Сергей Цочев пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?