Фирми пренасочват бизнес интереса си от Азия към България

Ще има релокации на някои от търговските ни представителства в чужбина, обявиха от икономическото министерство

Засилен инвеститорски интерес към България от страна на турски фирми, които са привлечени от географската ни близост и европейския пазар, както и от други фактори, и пренасочване на бизнес интереси от Азия, обяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев пред журналисти в понеделник, когато се състоя среща на ръководството на икономическото ведомство и министъра по европредседателството Лиляна Павлова в търговските аташета в чужбина.

Ръстът на БВП на България изпреварва средния за Европа и е нормално за нас да търсим потенциал за износ и да търсим инвеститори в страни, които са и извън ЕС, освен това събитията около Украйна, наложените санкции срещу Русия са икономическите и пазарни елементи, които преориентират страната както за търсене на инвестиции към България, така и за износ на нашите фирми, коментира още Манолев.

По думите му засиленият интерес за развитие на бизнес у нас е от страна на компании от преработвателната индустрия, производство, компоненти за автомобили, електроника, електротехника, селското стопанство, техника за преработка и производство на селскостопански продукти и хранителната индустрия.

Министърът на икономиката Емил Караниколов уточни, че е налице интерес от страна на турски и гръцки инвеститори към индустриалната зона в Кърджали. Става дума за производители на автомобилни части, обясни той. Министърът отново коментира възможностите за разрастване на индустриалната зона в Божурище и превръщането ѝ в интермодален терминал. Той разказа, че транспортният министър Ивайло Московски има идея за подобен проект и в зоната във Видин, като може и други настоящи и бъдещи икономически зони също да изградят интермодални терминали.

По време на срещата с аташетата от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към посолствата ни стана ясно още, че предстои да се направи анализ на работата на търговско-икономическите съветници и на икономическата ситуация в различните държави. На негова база са възможни промени на местата на някои от СТИВ, подсилване на други от службите с нови служители и други инициативи.

"Имаме нова икономическа обстановка, към която трябва да се приспособим възможно най-успешно. На база на анализа ще решим, но със сигурност се очаква да има промени, да пренасочим, да преместим, ако се налага, да залагаме на нови хора", посочи Манолев.

Караниколов допълни, че от страна на търговските аташета също се очакват предложения за подобряване на работата на техните служби в чужбина.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?