"Фитч" запази рейтинга на ПИБ, но и неговата негативна перспектива

"Фитч" запази рейтинга на ПИБ, но и неговата негативна перспектива

Международната рейтингова агенция "Фитч" потвърди кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) от "ВВ-", като запази негативната перспектива пред рейтинга на третата по активи българска банка.

В съобщение за решението си агенцията посочва, че причината за запазването на кредитния рейтинг на ПИБ е фактът, че това е системно значима финансова институция за българската банкова система и че при необходимост банката може да получи допълнителна финансова помощ от държавата, подобна на помощта, която ѝ беше оказана през лятото на настоящата година.

През юни властите в България осигуриха извънредна ликвидна подкрепа на ПИБ заради масираното теглене на депозити от банката.

"Фитч" гледа на склонността на българските оторизирани власти да доставят извънредна подкрепа на Първа инвестиционна банка (ПИБ) като на умерено силна с оглед системното ѝ значение на фона на нейния финансов профил, който се състои предимно от потребителски депозити.

Въпреки това "Фитч" отбеляза, че слабостите в корпоративното управление на банката могат да доведат до малко по-голяма несигурност за готовността на властите в страната да подкрепят ПИБ при каквито и да е обстоятелства, включително чрез осигуряване на капиталова подкрепа в случай на нужда.

Негативната перспектива за дългосрочния кредитен рейтинг на ПИБ пък отразява становището на агенция "Фитч", че е налице ясно намерение да се намали безрезервната държавна подкрепа за банките в ЕС. Това се потвърждава и от редица законодателни, регулаторни и политически инициативи и по-специално на Директивата на ЕС за възстановяване и преоформяне на банковите институции (директивата BRRD) и на Единния банков механизъм за намиране на решение (SRM) за банките в еврозоната. България, като член на ЕС, заяви, че те ще се придържат към тези директиви.

"Фитч" е потвърдила дългосрочните кредитни рейтинги и на други две български банки - на ОББ на равнище "В", запазвайки ѝ "стабилни" перспективи, и на "Райфайзен България" на равнище "ВВВ+", с "негативни перспективи".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?