"Фолксваген" преговаря с "Газпром" и "ЕксънМобил" за разработка на газови коли

"Фолксваген" преговаря с "Газпром" и "ЕксънМобил" за разработка на газови коли

Германският концерн "Фолксваген" (Volkswagen) преговаря с руския газов холдинг "Газпром" и американската компания "ЕксънМобил" (ExxonMobil) за сътрудничество в разработката на пазара на автомобили, работещи с природен газ. Това заяви ръководителят на Фолксваген Матиас Мюлер, цитиран от ТАСС в сряда.

След дизелгейт "Фолксваген" работи над развитие на технологии, позволяващи да се намали нивото на изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид от произведените от него автомобили. Компанията развива технологии с електрическо задвижване, както и такива, които позволяват да се намали потреблението на гориво.

"Сега се стремим да мислим наистина по-нестандартно и да намерим решения, който да помогнат поне за преходен период от 10-20 години", изтъкна Мюлер.

През 2015 година "Фолксваген" се озова в центъра на скандал заради устройство за манипулиране на газовите емисии от дизеловите му двигатели. В действителност тези коли не изпълнявали екологичните изисквания на САЩ, а превишавали нормите за замърсяване на въздуха 30-40 пъти. Концернът призна, че фалшифицирането на данните засяга 11 милиона автомобили в цял свят. Освен в САЩ, съдебни искове срещу автоконцерна са подадени и в други страни.

Споделяне

Още от Бизнес