"Фолксваген" се споразумя със засегнатите от Дизелгейт

"Фолксваген" се споразумя със засегнатите от Дизелгейт

Германският автомобилопроизводител "Фолксваген" (Volkswagen) и групи за защита на потребителите постигнаха всеобхватно споразумение за компенсация на собствениците на коли, засегнати от скандала Дизелгейт, съобщи съдът в германския град Брауншвайг, цитиран от ДПА и БТА в петък.

Подробности по споразумението ще бъдат публикувани по-късно през деня, след като представителите на "Фолксваген" и потребителската организация, която представлява ищците, проведат разговори с посредничеството на съда.

По-рано този месец автомобилостроителят каза, че ще плати 830 милиона евро (920 милиона долара) на собствениците на дизелови автомобили в Германия. Тогава се бяха появили информации, че преговорите, които започнаха през януари, са се провалили, тъй като адвокатите на потребителската организация са поискали за услугите си 50 милиона евро.

От името на потребителската организация Клаус Мюлер каза, че компанията действа прозрачно и има надеждна и сигурна система за уреждане на въпроса за 400 000 германски собственици на коли, които тя представлява.

Главният юридически представител на "Фолксваген" Манфред Дьос каза пред ДПА, че споразумението ще бъде прозрачно структурирано и ще има независим контрол.

"Фолксваген" иска най-накрая да се помири с клиентите си, каза Дьос.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?