Фондът на фондовете влага още 56.3 млн. лв. в малки и средни фирми

Отпада задължението на посредниците за набиране на частен капитал

Фондът на фондовете влага още 56.3 млн. лв. в малки и средни фирми

Фондът на фондовете насочва още 56.3 млн. лв. за инвестиции и ликвидна подкрепа на малки и средни предприятия, пострадали от пандемията от Covid-19.

Това е следващата антикризисна мярка на Фонда на фондовете след обявения през миналата седмица гаранционен инструмент за малки и средни фирми за близо 158 млн. лв., съобщиха от държавното дружество, което управлява над 1 милиард лева от еврофондовете.

За да стигнат максимално бързо до крайните получатели, новите 56.3 млн. лв. ще бъдат инвестирани чрез вече съществуващи инвестиционни инструменти на Фонда на фондовете за малки и средни компании, включително чрез фондовете за ускоряване и начално финансиране и за рисков капитал, е посочено в съобщението.

Това ще стане при определени условия след преразглеждане на договорите с вече избраните чрез обществени поръчки финансови посредници. Преговорите с тях вече започнаха.

В края на април тази година Фонд на фондовете получи одобрение от Европейската комисия (ЕК) за облекчаване на условията по дяловите инструменти и осигуряване на подкрепа за най-уязвимия сегмент от икономиката - малките и средни предприятия и особено за стартиращите компании. По тази причина при инвестирането на новите 56.3 млн. лв. ще отпадне например задължението на финансовите посредници да привличат независими частни инвеститори.

Допълнителният ресурс от 56.3 млн. лв. идва от оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" (ОПИК) 2014-2020. Първоначално той беше предвиден за Фонд за технологичен трансфер и беше обявена обществена поръчка за избор на финансов посредник.

След избухването на пандемията от коронавирус и свързаната с нея социално-икономическа криза обаче на 11 май Министерският съвет одобри промени в ОПИК. Въз основа на правителственото решение и с оглед мобилизиране на всички възможни ресурси за бърза ликвидна подкрепа на малкия и среден бизнес през миналата седмица Фондът на фондовете е ОПИК актуализираха финансовото споразумение помежду си.

Новата ситуация наложи Фондът на фондовете да прекрати обществената поръчка за избор на посредник за Фонда за технологичен трансфер. С освободения ресурс ще се даде възможност на повече малки и средни фирми да продължат своята дейност, без да спират инвестиционните си програми, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?