Консултативен съвет заменя надзорния във Фонда на фондовете

Консултативен съвет заменя надзорния във Фонда на фондовете

Фондът на фондовете, който управлява 1.2 млрд. лв. от различните оперативни програми, вече няма да има надзорен съвет. Той ще бъде заменен от консултативен, който ще съветва ръководството на фонда, управляващ финансовите евроинструменти в България, как да постига стратегическите си цели. Това реши служебното правителство на редовното си заседание в сряда, което ободри нов устав на организацията.

Според него се степента на управление става едностепенна и се закрива седемчленният надзорен съвет. В момента той е председателстван от Илия Караниколов, негов заместник е Иван Иванов, а сред членовете са Антон Аспарухов, Петър Трайков, Светослав Младенов, Ташка Габровска и Цветелина Атанасова. Всички те ще бъдат освободени.

Съветът на директорите остава тричленен, но за участниците в него ще се проведе конкурс от министъра на финансите, под чийто контрол е фондът. В управителния съвет в момента влизат двамата изпълнителни директори Александър Георгиев и Владимир Данаилов и председателят Мартин Дановски.

Реално и досегашните членове на ръководството на фонда са избрани с конкурси като надзорът е от август 2020 г.

Целта на промените е по-ефективно управление и по-гъвкава политика, както и постигането на оперативна бързина при вземането на решения за управлението на финансовите инструменти от Европейските структурни и инвестиционни фондове и намаляване разходите за управление, аргументират се от правителството. То посочва, че със сегашните десет души в двете степени на управление на фонда се затруднява вземането на бързи оперативни решения.

Вместо надзорен съвет, ще има консултативен, в който ще влизат поне седем души. Те ще подпомагат безвъзмездно финансовото министерство и борда на Фонда на фондовете за дейността на дружеството. В съвета ще влизат представители на управляващите органи на оперативните програми, които са предоставили част от средствата си във фонда. Предвижда се да членуват и представители на съсловни асоциации на банките и на фондовете за дялов и рисков капитал, но като наблюдатели без право на глас. Ще бъдат поканени също така представители на институции на ЕС или международни организации, чийто капацитет би допринесъл за по-ефективното управление на финансовите инструменти в България и тяхната координация с други сходни програми и инструменти, обясняват от Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес