Фондовата ни борса с ръст от 21% през миналата година

Оборотът на Българската фондова борса през 2012 г. е нараснал с 21 на сто спрямо година по-рано, отчетоха от БФБ-София. Реализираните сделки възлизат на 864 млн. лв.

Причината на добрите финансови резултати се дължи основно на приватизацията на остатъчния държавен дял в електроразпределителните дружества на "ЧЕЗ" и "Енерго-Про", които бяха направени през последното тримесечие на 2012 г. Затова не е случайно, че именно “ЧЕЗ Разпределение България”получи наградата за емитент с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар за изминалата година.

През периода октомври-декември е реализиран над половината от оборота на борсата през миналата година - 449 млн. лв., като За сравнение през третото тримесечие на годината той е бил 156 млн. лв.

Освен сделките с остатъчните държавни дялове в електроразпределителните дружества, през последното тримесечие на борсата като нов емитент се появи куриерската компания "Спиди", в същото време беше прекратена регистрацията на холдинг "Асенова крепост", "Оргахим" и "Благоевград-БТ".

Инвестиционен посредник с най-голям брой сделки е "Карол" – 25 287, което е над 18% от общия брой сделки сключени на регулирания пазар. Втори са “БенчМарк Финанс” със сключени 14 804 сделки, следвани от “Елана Трейдинг” - със 14 620 сделки, съобщиха от борсата.

С най-голям реализиран оборот е Корпоративна търговска банка - 340 млн. лв., което е близо една пета от общия оборот от сделки. След тях е “Първа финансово брокерска къща” с оборот от 287.5 млн. лв. и Централна кооперативна банка – с 186 млн. лв. оборот, е посочено в съобщението на борсата.

БФБ отличи “Карол” и “Кей Би Си Секюритис” като инвестиционни посредници с най-значим принос в развитието на капиталовия пазар през 2012 г.

Продължават да намаляват и сделките през системата COBOS. През последното тримесечие на 2011 г. на тези клиенти се е падал 4.52% от общия оборот, докато година по-късно този показател е 3.27 на сто. Миграцията от COBOS към другите платформи продължава, като и основните причини остават същите като през последните четири години. Едната е преминаването на част от търгуващите към други платформи, които се разработват от местните инвестиционни посредници, а другата е преустановяване на активната търговия на борсата.

През миналата година основният индекс SOFIX добави 8.6%, широкият BG40 - около 10%. Силният сегмент обаче бяха фондовете за имоти, чийто индекс BGREIT се изстреля нагоре с 54.75%, както и компенсаторните инструменти, някои от които почти удвоиха стойността си. Основната причина за това беше продажбата на земеделски земи срещу компенсаторки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес