Фондовата ни борса с ръст от 21% през миналата година

Оборотът на Българската фондова борса през 2012 г. е нараснал с 21 на сто спрямо година по-рано, отчетоха от БФБ-София. Реализираните сделки възлизат на 864 млн. лв.

Причината на добрите финансови резултати се дължи основно на приватизацията на остатъчния държавен дял в електроразпределителните дружества на "ЧЕЗ" и "Енерго-Про", които бяха направени през последното тримесечие на 2012 г. Затова не е случайно, че именно “ЧЕЗ Разпределение България”получи наградата за емитент с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар за изминалата година.

През периода октомври-декември е реализиран над половината от оборота на борсата през миналата година - 449 млн. лв., като За сравнение през третото тримесечие на годината той е бил 156 млн. лв.

Освен сделките с остатъчните държавни дялове в електроразпределителните дружества, през последното тримесечие на борсата като нов емитент се появи куриерската компания "Спиди", в същото време беше прекратена регистрацията на холдинг "Асенова крепост", "Оргахим" и "Благоевград-БТ".

Инвестиционен посредник с най-голям брой сделки е "Карол" – 25 287, което е над 18% от общия брой сделки сключени на регулирания пазар. Втори са “БенчМарк Финанс” със сключени 14 804 сделки, следвани от “Елана Трейдинг” - със 14 620 сделки, съобщиха от борсата.

С най-голям реализиран оборот е Корпоративна търговска банка - 340 млн. лв., което е близо една пета от общия оборот от сделки. След тях е “Първа финансово брокерска къща” с оборот от 287.5 млн. лв. и Централна кооперативна банка – с 186 млн. лв. оборот, е посочено в съобщението на борсата.

БФБ отличи “Карол” и “Кей Би Си Секюритис” като инвестиционни посредници с най-значим принос в развитието на капиталовия пазар през 2012 г.

Продължават да намаляват и сделките през системата COBOS. През последното тримесечие на 2011 г. на тези клиенти се е падал 4.52% от общия оборот, докато година по-късно този показател е 3.27 на сто. Миграцията от COBOS към другите платформи продължава, като и основните причини остават същите като през последните четири години. Едната е преминаването на част от търгуващите към други платформи, които се разработват от местните инвестиционни посредници, а другата е преустановяване на активната търговия на борсата.

През миналата година основният индекс SOFIX добави 8.6%, широкият BG40 - около 10%. Силният сегмент обаче бяха фондовете за имоти, чийто индекс BGREIT се изстреля нагоре с 54.75%, както и компенсаторните инструменти, някои от които почти удвоиха стойността си. Основната причина за това беше продажбата на земеделски земи срещу компенсаторки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?