Станишев се скри зад Изпълнителното бюро

Формално доверие, обвързано с разгрома на ГЕРБ, поиска висшето ръководство на БСП

Сергей Станишев. Сн: БГНЕС

Вместо да потърси подкрепата на разширеното ръководство на социалистическата партия, лидерът на БСП Сергей Станишев се скри зад Изпълнителното бюро, което всъщност поиска вот на доверие, но формален и маскиран с много думи и обещания за спазване на устава.

Признавайки, че назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е предизвикало вълна от граждански протест срещу “корумпиращия диктат на задкулисни фактори“ тясното ръководство на БСП твърди, че взаимоотношенията им с ДПС трябва да продължат да се развиват на основата на политически принципи, които зачитат програмния и експертен характер на правителството.

Проектът на решение, в който Националният съвет на БСП трябва да даде подкрепата си на висшето ръководство на партията, обвързва правителство, парламентарната група на БСП и Изпълнителното бюро и спасяване на България от ГЕРБ по такъв начин, че то да не може да бъде отхвърлено.

В обосновката на проекторешението на Националния съвет е записано още, че не подлежи на съмнение, че възникналите протести са израз на напълно обоснованото възмущение от едно очевидно порочно кадрово решение за една от най-важните структури в държавата.

Ръководството на БСП признава своята “сериозна политическа грешка с тежки последици както за партията, така и за обществото“, но в същото време смята, че оставката не е начинът да поемат политическа отговорност за допускането ѝ. “Вместо това е наложителна пълна консолидация на усилията за успех на действията за оздравяване на политическия живот и стабилизиране на страната“, пише в проекторешението, което предстои да се одобри.

Изпълнителното бюро смята, че трябва да получи подкрепа за решаване на най-острите проблеми на гражданите и е наложително “да се пристъпи към всеобхватни мерки за изкореняване на натрупваните с години тежки проблеми и пороци в организацията на дейността на партията в центъра и по места“. По тази причина Изпълнителното бюро иска да получи вот на доверие, след което ще се организират незабавно “отговорни обсъждания“ във всички партийни организация. После ще се утвърди ясна процедура за взаимоотношенията с членовете на кабинет.

Висшето ръководство на социалистите обещава още вече да спазва реда за съгласуваност с централните и местните органи на управление своите решения за назначаване на хора на ръководни длъжности. Точно след месец националният съвет ще представи на нов пленум идеите си за организация на работата в партията, които да гарантират колективния принцип за вземане на решения.

С този ангажимент на практика ръководството на БСП признава, че назначенията до момента в изпълнителната власт не са взети от партията, а еднолично от партийното ръководство.

“В бъдеще строго да се спазва посочената уставна норма за редовен отчет от Изпълнителното бюро пред Националния съвет на партията“, обещава още ръководството на социалистите, с което само затвърждава създаденото впечатление, че пленумът на БСП, в който влиза и част от парламентарната група на партията, не е бил запознат с досегашните кадрови решения.

Документът, който все още не е гласуван от социалистите, завършва със станалите обичайни фрази за спасението на държавата от ГЕРБ, в което БСП заема централна роля. По неофициална информация на социалисти проекторешението е разписано по този витиеват начин и без поискан директен вот на доверие, за да не може да бъде отхвърлено.

“Кой ще посмее да отхвърли текст, според който ГЕРБ е най-големият враг на държавата, и наред с вота на доверие към Станишев трябва да преборим и Бойко Борисов? Нали после ще ни обявят за предатели“, обясниха социалисти.

 

По този повод по-късно министърът на отбраната Ангел Найденов, който все още е говорител на ИБ, заяви на официална пресконференция, че няма никакъв проблем вотът на доверие към бюрото да бъде гласуван отделно от останалите точни на проекторешението. Той допълни, че дискусията с НС е много разгорещена, чуват се както искания за оставка на Станишев, така и твърдения, че смяна на ръководството на БСП би предизвикала сътресения в правителството.

 

“Има една основна теза, изведена пред скоби, и това е убедеността на всички, че няма да се решат проблемите на страната с оставка на правителството“, каза Найденов. Той заяви още, че имало искания дори за свикване на ново заседание на конгреса на партията.

 

Подобно желание на партиен език означава, че част от социалистите искат да отстранят Станишев от лидерския пост.

Споделяне

Още по темата

Още от България